Uzbuna na aerodromima
0

Al-Qaida planirala oteti indijski avion

Sarajevo-x.com
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Indijski aerodromi jutros su digli uzbunu i povećali mjere sigurnosti nakon što su od obavještajne službe dobili informacije kako al-Qaidini militanti pripremaju otmicu aviona. Takav napad bio bi prvi veći teroristički napad u Indiji od 2008. godine kada je 10 militanata u tri dana ubilo 166 ljudi u Mumbaiju.

Moushumi Chakaravarty, portparol aerodroma u New Delhiju, kazala je kako su od obavještajne službe dobili informacije o pripremanju otmice aviona koji je trebao letjeti za južnu Aziju.

Nakon te dojave u svim zračnim lukama pojačane su mjere sigurnosti, a putnici su podvrgnuti strožijim mjerama pretresa prije ulaska u avion.

Indijski mediji su prenijeli kako je plan otmice aviona otkriven tokom ispitivanja Amjada Khwaja, vođe ekstremističke grupe Harkat-ul-Jihad-al-Islami, koja je odgovorna za brojne terorističke napade u Indiji.

Ovaj plan terorističke grupe obznanjen je samo sedam dana nakon što je američki sekretar za odbranu, Robert Gates, upozorio da ekstremmističke grupe povezane sa al-Qaidom pokušavaju potaknuti novi rat između Indije i Pakistana, prenio je AP.