Svijet
0

Al-Qaida negira umiješanost u ubistvo Benazir Bhutto

Klix.ba
Vođa ogranka Al-Qaide u Pakistanu Baitullah Mehsud nije umiješan u ubistvo bivše pakistanske premijerke Benazir Bhutto, saopćio je u subotu glasnogovornik pakistanskog krila ove organizacije.

"Šnažno to demantiramo. Plemenski narodi imaju svoje običaje. Ne napadamo žene", rekao je glasnogovornik Mehsud Maulvi Omar u telefonskoj izjavi s nepoznate lokacije.

"Vlada je nervozna. Oni pokušavaju prikriti grešku koju su napravili jer Bhutto nisu pružili odgovarajuću sigurnost", dodao je Omar.

Pakistanske vlasti su u petak saopćile da Mehsud Baitullah stoji iza ubistva Benazir Bhutto, navodeći da su "presrele" snimak razgovora u kojem on čestita svojim ljudima na napadu koji su izveli.

Islamabad vjeruje i da Mehsud stoji iza prvog napada na Bhutto u Karachiju, u kome je 18. oktobra ubijeno 150 ljudi.

Umiješanost Al-Qaide u atentat na Bhutto u subotu je odbacila i njezina Pakistanska narodna stranka, navodeći kako ne vjeruje u "vladinu verziju" događaja i da vlada mora iznijeti valjane dokaze za tu tvrdnju.

Mehsud je jedan od najtraženijih pakistanskih ekstremističkih vođa, a nalazi se u plemenskoj regiji Sjeverni Waziristan, na granici s Afganistanom, prenijela je agencija Reuters.

Bivša premijerka Pakistana i čelnica opozicije Benazir Bhutto (54) stradala je u četvrtak u Rawalpindiju, u atentatu koji je izvršio bombaš-samoubica nakon skupa njezine stranke.

U istom napadu, prema bolničkim izvorima, poginulo je još najmanje 19 ljudi, dok ih je 40 povrijeđeno.

Bhutto je bila otvorena protivnica Al-Qaide i kritizirala je vladu pakistanskog predsjednika Perveza Musharrafa zato što ne poduzima odlučniju akcije protiv terorista.

U nemirima koji su izbili nakon atentata na Bhutto u četvrtak, najmanje 31 osoba je poginula, što bi moglo dovesti do odgađanja izbora zakazanih za 8. januar, navodi Reuters.