Bin Ladenovi dokumenti otkrili
0

Al Qaida je planirala nove napade na SAD

Sarajevo-x.com
Osama bin Laden (Foto: AFP)
Osama bin Laden (Foto: AFP)
Dokumenti pronađeni u kući u kojoj se sakrivao ubijeni vođa terorističke organizacija Al Qaida, Osama bin Laden, ukazujuju na činjenicu da je on planirao nove napade na SAD. Jedan od njih se trebao izvršiti tačno na desetu godišnjicu napada na Svjetski trgovački centar 11. septembra 2001. godine, javlja BBC.

Jedan od planova Bin Ladena je bio i napasti američku željeznicu. Američki zvaničnici pregledaju kompjutere, DVD-jeve i dokumente zaplijenjene iz njegove kuće u Abbottabadu. Vjeruje se da se upravo tu Bin Laden sakrivao punih šest godina.

Američki predsjednik Barack Obama se namjerava susresti sa vojnicima koji su obavili operaciju u Pakistanu. U četvrtak je posjetio mjesto napada u New Yorku na kojem je poginulo skoro 3.000 ljudi, gdje je razgovarao sa njihovom rodbinom. Obama je izjavio da je pravda zadovoljena, ali da SAD "neće nikada zaboraviti".

Osamu bin Ladena, vođu Al Qaidae koji je bio najtraženiji terorist od napada na New York i Washington, u ponedjeljak su u Pakistanu ubili su američki specijalci. Njegovo je tijelo sahranjeno u moru.

Prema dokumentima pronađenim u Bin Ladenovoj kući, Al Qaidaini operativci su planirali napad na željeznicu u kojem bi voz iskočio iz šina i pao s mosta. Drugi planovi su uključivali terorističke napade u velikim gradovima na značajne datume, godišnjice i praznike.