Svijet
0

Al-Qaida jača svoje položaje na pakistansko-afganistanskoj granici

FENA
Šefovi Al-Qaide Ossama bin Laden i njegova desna ruka Ayman al-Zawahiri pojačali su svoje položaje tokom protekle godine u plemenskom regionu Pakistana, blizu afganistanske granice, te podigli kamp za obuku, izvještava u ponedjeljak New York Times.

Ima sve više dokaza koji pokazuju da Osama bin Laden i Ayman al-Zawahiri formiraju operativnu bazu u planinama pakistanskog plemenskog regiona Sjeverni Waziristan, blizu Afganistana, piše ovaj dnevni list, navodeći američke zvaničnike obavještajnih i protuterorističkih službi.

Dosad je administracija predsjednika Georgea W. Busha tvrdila da su dvojica čelnika Al-Qaide izgubili sve veze sa svojim pristalicama te da nemaju više utjecaj na operacije Al-Qaide, dodaje list.

Sjedinjene Države su također označile nekoliko novih kampova za obuku Al-Qaide u Waziristanu, od koji je jedan, kako su ga opisali neki dužnosnici, napravljen tako da posluži za akcije van Afganistana, piše Times.

Kampovi funkcioniraju prema fleksibilnoj komandnoj strukturi, a vode ih grupe arapskih, pakistanskih i afganistanskih pripadnika milicija povezanih s Al-Qaidom, navodi dalje New York Times.

Nardbe izdaju njihovi vođe i Al-Zawahiri, prema ekspertima, dok je Bin Laden, izgleda, manje direktno umiješan, dodaju oni.

U kampovima se obučavaju grupe od 10 do 20 ljudi i mreža Al-Qaide se redovno pojačava u regionu i pored američke vojne kampanje koja već pet godina želi da iskorijeni ovu terorističku organizaciju.