Ubica iz Toulousea
0

Al Jazeera policiji predala Merahove video-snimke

SRNA
Mohammed Merah (Foto: AFP)
Mohammed Merah (Foto: AFP)
Dopisništvo katarske televizije Al Jazeere u Parizu dobilo je video-snimke Muhameda Meraha (23), koji je ubio sedam osoba na jugozapadu Francuske, izjavili su danas policijski izvori.

Isti izvor navodi da je memorijski stick na kojem su montirani video-snimci uz ajete iz Kur'ana poslati katarskoj televiziji prije nego što su predati policiji.

Merah je tokom prošle sedmice ubijen u oružanom sukobu sa policijom. Njegov brat Abdelkadir Merah (29), optužen je za saučesništvo u ubistvima, ali negira optužbe.

Francuski dnevnik Parisien navodi da je paket, koji je poslat Al Jazeeri, navodno je datiran na 21. mart ili dan kada je policija opkolila Merahov stan.

"Istražioci pokušavaju da utvrde da li je pismo 20. marta uveče poslao sam Muhamemd Merah ili je to sutradan učinio njegov saradnik", navodi list. 

Merah, koji je francuski državljanin alžirskog porijekla, poginuo je u oružanom sukobu sa policijom nakon 32-satne opsade njegovog stana u Toulouseu.

Tokom opsade on je priznao da je ubio tri vojnika u dva odvojena incidenta i da je ubio troje djece i nastavnika jevrejske škole u Toulouseu. On se hvalisao da je snimao sve incidente. 
 Njegov otac Muhamed Benalel Merah rekao je francuskim medijima da će njegov sin biti sahranjen u Alžiru. On je najavio tužbu protiv francuskih vlasti zbog smrti njegovog sina, ističući da su ga mogli uhvatiti živog.