Bombaš samoubica
0

Al Jazeera objavila Al-Balawijev snimak

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Televizijska mreža Al Jazeera objavila je u subotu video snimak u kojem je bombaš samoubica, koji je ubio agente CIA-e u Afganistanu, pozvao militante da osvete ubistvo vođe pakistanskih talibana izvođenjem napada u i van Sjedinjenih Država. Al Jazeera je javila da je bombaš Humam Khalil Abu-Mulal-al-Balawi u snimku poručio Sjedinjenim Državama i njihovom savezniku Jordanu: "Tvrdimo da nikada nećemo zaboraviti krv našeg emira, Baitullaha Mehsuda, neka ga Bog blagoslovi".

Balawi se raznio 30. decembra u isturenoj operativnoj bazi Chapman, dobro utvrđenoj američkoj bazi u pokrajini Khost u jugoistočnom Afganistanu, u blizini granice s Pakistanom. To je bio drugi po težini napad na CIA-u u njenoj historiji.

Al Jazeera je citirala riječi bivšeg jordanskog doktora kako je obaveza Mehsudovih boraca "da svete njegovu smrt u Sjedinjenim Državama i van Sjedinjenih Država".

Pakistanska televizijska stanica AAJ prikazala je snimak Ballawija kako sjedi s vođom pakistanskih talibana Hakimullahom Mehsudom i javila je da je on dijelio američke i jordanske vojne tajne s militantima.

Hakimullah, Mehsudov naslijednik, predvodi talibansku pobunu protiv pakistanske proameričke vlade.

Ukoliko se autentičnost snimka potvrdi, to bi ukazalo na velike obavještajne propuste Sjedinjenih Država i Jordana, jednog od najbitnijih američkih bliskoistočnih saveznika.

Ostalo je nejasno gdje i kada je snimak napravljen, ali prisustvo Hakimullaha Mehsua ukazuje na to je načinjen u Pakistanu.

U napadu bespilotnog američkog aviona u prošloj godini ubijen je vođa pakistanskih talibana Baitullah Mehsud, podsjetio je Reuters.