Rasprava u Egiptu
0

Al-Azhar je za modernu, a ne vjersku državu

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Ugledni sunitski univerzitet Al-Azhar u Kairu počeo je u ponedjeljak raspravu o Egiptu nakon Mubaraka, očitujući se za "modernu demokratsku", a ne vjersku državu koja će garantovati zaštitu svetišta triju jednobožačkih religija.

Veliki imam Al-Azhara šeik Ahmed al-Tayeb na konferenciji za novinare, koju je prenosila televizija, iscrpno je prikazao dokument koji su pripremili intelektualci i Al-Azhar i čija je svrha odrediti "vezu islama i države u ovoj osjetljivoj fazi".

Taj dokument podržava "uspostavu moderne demokratske nacionalne ustavne države" utemeljene na načelu međusobne odvojenosti vlasti, koja će jamčiti jednakopravnost građana, rekao je šeik Al-Tayeb.

"Islam nije poznavao, ni u svojoj civilizaciji ni u svojoj historiji, ono što je u drugim kulturama poznato kao klerikalna vjerska država koja je vladala ljudima i zbog koje je čovječanstvo patilo u nekim historijskim razdobljima", dodao je.

Šeik Al-Azhara je ipak rekao da načela islamskog šerijata trebaju i ubuduće biti "glavni izvor zakonodavstva", kao što je sada, a da bi pripadnici drugih monoteističkih religija mogli imati svoje sudove u vezi s predmetima osobnog statusa.

Dokument poziva na "zaštitu bogomolja triju monoteističkih vjera" i smatra "poticanje na vjersku nesnošljivost i rasizam zločinom protiv naroda".

Dokument je objavljen u trenutku kada se u Egiptu, gdje je predsjednik Hosni Mubarak svrgnut u februaru, zahuktala rasprava o budućnosti njenih ustanova i o jačanju utjecaja Muslimanske braće, najbolje organiziranog pokreta u zemlji, ali i o sve većem utjecaju salafista.

Al-Azhar, ustanova hiljadugodišnjom tradicijom, najuglednija je u sunitskom islamu, a njegov univerzitet privlači studente iz cijelog svijeta, iako je vjerodostojnost njegovog bivšeg imama Mohameda Sayeda Tantawija, koji je umro 2010., narušena zbog njegove povezanosti s egipatskom vlasti.