Svijet
0

Aktivisti balonima šalju "Najluđi intervju" u Sjevernu Koreju

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
Južnokorejski aktivisti zasut će krajem mjeseca Sjevernu Koreju "kišom balona" natovarenih s deset hiljada primjeraka zabranjene holivudske satire "Najluđi intervju" ("The Interview"), komedije o fikcijskom planiranom ubistvu sjevernokorejskog vođe Kim Jong-una koja je toliko uzburkala duhove u toj zemlji da je krajem prošle godine dovela do hakiranja kompanija Sony, što je izazvalo milionske gubitke i dovelo do odgađanja premijere filma.

Kako prenosi britanski Guardian, uprkos prijetnjama Pjongjanga, južnokorejski aktivisti najavili su da će oko 26. marta organizirati masovno lansiranje balona koji će preko granice, osim primjeraka filma, odnijeti i oko 500.000 političkih propagandnih letaka.

Time će obilježiti petu obljetnicu od potonuća južnokorejskog ratnog broda 2010., kada je živote izgubilo 46 mornara. Južna Koreja za nesreću je okrivila Sjevernu, te odmah zamrznula sve trgovinske i investicijske veze s tom zemljom.

Zasad nisu objavljene nikakve pojedinosti vezane uz planirani sadržaj letaka.

Vlada u Seulu ustraje u tome da aktivisti imaju demokratsko pravo na slanje letaka, ali je pozvala na suzdržanost od otvorene provokacije.

"Tačan datum i mjesto za lansiranje operacije odredit ćemo uzevši u obzir vremenske uvjete, ali ti podaci neće biti javno obznanjeni", kazao je sjevernokorejski prebjeg i aktivist Park Sang-hak.

Sjeverna Koreja već je upozorila da će Park "krvlju platiti za svoje zločine" budu li primjerci filma dospjeli s onu stranu granice.

Sjevernokorejski državni internetski portal Uriminzokkiri objavio je 2. marta upozorenje da će vlada u Pjongjangu na lansiranje balona odgovoriti "ne samo mecima, već i topovima i projektilima".

Aktivističke "sabotaže balonima" između Južne i Sjeverne Koreje nisu rijetkost - u oktobru prošle godine sjevernokorejski su granični policajci na balone odgovorili pucnjavom, što je dovelo do kratkotrajne razmjene vatre između dviju strana.