Blokiran Facebook
0

Ajatolah Hamnei naredio otvaranje centra za kontrolu interneta

FENA
Ali Hamnei
Ali Hamnei
Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei u srijedu je naredio otvaranja specijaliziranog cyber centra koji će kontrolisati upotrebu interneta u zemlji.

Ajatolah je u pismu lokalnim vlastima napisao da bi Nacionalni centar za cyber prostor pomogao u stvaranju novih prilika za iranske korisnike interneta, a u isto vrijeme će spriječiti neispravnu upotrebu interneta.

Predsjednik Mahmud Ahmedinedžad, predsjednik parlamenta Ali Laridžani, čelnici obavještajne službe, policije, Revolucionarne garde i ministri za telekomunikaciju i kulturu su imenovani za vođenje ovog centra.

Osnivanje ovog centra je najagresivniji potez do sada u iranskim naporima da kontroliše korištenje interneta, javio je DPA.

Prošle godine je Iran osnovao jedinicu cyber policije koja spriječava ono što nazivaju "modernim kriminalom" u koje su uključene online aktivnosti opozicionih grupa.

Meta cyber policije su također i društvene mreže Facebook i Twitter koje politički disidenti koriste za koordinaciju protesta i razmjenu informacija.

Više od pet milion internet stranica je blokirano u Iranu, uključujući Facebook, iako Iranci koriste proxy servere i virtuelne privatne mreže (VPN) da bi im pristupili.

Samo Facebook ima više od 17 miliona korisnika u Iranu uprkos tome što je blokiran.

Iranski zvaničnici se već tri decenije bore protiv takozvane "invazije zapadnjačke kulture".

Ovo je dovelo do blokiranja "nemoralnih" internet stranica i zabranom zapadnjačke muzike i filmova. Međutim, piratske kopije su dostupne na crnom tržištu.

Prošle godine vlada je također najavila plan za formiranje "nacionalnog" ili "islamskog interneta" u Iranu. Ovaj plan još uvijek nije implementiran.