Svijet
609

Aitzaz Hasan, dječak koji se bacio na bombaša da spasi školske prijatelje

Klix.ba
Aitzaz Hasan
Aitzaz Hasan
Pakistan danas odaje počast tinejdžeru koji je stradao u ponedjeljak kada je spriječio bombaša samoubicu koji je pokušao izvesti napad na njegovu školu. Aitzaz Hasan (15) i njegovi prijatelji su bili ispred škole kada su primijetili čovjeka koji je na sebi imao prsluk, tipično za tamošnje bombaše samoubice.

Uprkos molbama njegovih školskih prijatelja da ništa ne poduzima, Aitzaz je odlučio da se suoči s bombašem i uhvati ga, nakon čega je samoubica aktivirao eksploziv, ispričao je za BBC bratić preminulog tinejdžera.

Brojni Pakistanci, ali i ljudi širom svijeta na društvenim mrežama su odali počast ovom tinejdžeru opisujući ga kao heroja.

Neki su čak predlagali i da mu se dodijeli najviše vojno odličje, jer je žrtvovao život za svoju zemlju. Međutim, nije jasno da li će i moći dobiti ovakvo priznanje kao civil.

Novinar Nasim Zehra je na Twitteru napisao kako je najmanje što država može učiniti za Aitzaz to da mu posthumno dodijeli priznanje.

Aitzaz Hasan
Aitzaz Hasan

Incident se dogodio u ponedjeljak u Ibrahimzai, u većinskoj šiitskoj regiji Hangu, u sjeverozapadnom Pakistanu. U medijskim izvještajima se navodi da je u momentu esplozije u blizini bilo gotovo 2.000 učenika.

"Moj rođak se žrtvovao kako bi spasio svoju školu i učenike. Bombaš samoubica je htio uništiti školu i poubijati učenike. Rođak ga je u tome spriječio", kazao je za BBC Mudassar Hassan Bangish.

Kada je primijetio bombaša samoubicu 15-godišnjak je kazao onima koji su se našli u blizini da će ga zaustaviti, jer je očito da kani poubijati djecu.

On je pravi šehid, šehid cijelog svog naroda, izjavio je Aitzazov rođak.

"Moj sin je rasplakao svoju majku, ali i spasio mnoge druge majke od tuge i suza", kazao je dječakov otac Mujahid Ali.