Svijet
0

Ahtisaarijev plan - Kosovo neovisno

Sarajevo-x.com
Kosovo
Kosovo
Kosovu će biti dozvoljeno da se odcijepi od Srbije i koristi svoje vlastite nacionalne simbole prema prijedlogu koji će okončati njegov nedefinisani status pod patronatom UN-a.

Neimonovani zapadni diplomata izjavio je za BBC, da plan Marttija Ahtisaarija ne pominje riječ "neovisnost", ali to je upravo ono što će biti ponuđeno.

Ahtisaari će u Srbiji prezentirati svoj plan narednog petka. UN je administrirao na Kosovu od 1999. godine, kada se desila kampanja NATO bombardovanja koja je prisilila srpske trupe da se povuku.

Pregovori o konačnom statusu Kosova se odvijaju već godinama, pri čemu dvije strane u pregovorima ne mogu doći do dogovora. Albanci, koji čine 90 procenata populacije od ukupno dva miliona stanovnika Kosova, žele da dobiju potpunu neovisnost od Srbije.

S druge strane Srbi, koji Kosovo doživljavaju kao kolijevku svoje kulture, su odlučno protiv bilo kakvog rješenja koje će voditi neovisnosti.

Ahtisaarijev plan će, kako navodi neimenovani zapadni diplomata, proglasiti "neovisnost - nadziranu od strane međunarodne zajednice".

Kosovu će biti dozvoljeno korištenje nacionalnih simbola, uključujući zastavu i himnu, a moći će podnijeti zahtjev za članstvo u međunarodnim organizacijama, kao što su na primjer Ujedinjeni narodi.