Svijet
72

Ahmet Davutoglu susreo se s dječakom Ahmedom: Podići svijest protiv rasizma

Klix.ba
Foto: sozcu.com.tr
Foto: sozcu.com.tr
Turski premijer Ahmet Davutoglu, koji se trenutno nalazi u New Yorku na 70. Generalnoj skupštini UN-a, susreo sa 14-godišnjim učenikom Ahmedom Mohamedom kojeg je policija uhapsila u školi zbog sata.

Mohamed je bio među zvanicama Ujedinjenih naroda. Premijer Davutoglu i njegova supruga Sare kratko su razgovarali s Ahmedom i fotografisali se.

"Uprkos svemu, trebamo uvijek biti kreativni iako nam drugi okrenu leđa. Moj san je podići svijest javnosti protiv rasizma i diskriminacije", rekao je Mohamed.

Tinejdžer Ahmed postao je poznat širom svijeta preko noći kada je njegov nastavnik uočio sat koji je donio na čas i mislio da je bomba, a ustvari je bila inovacija koju je Ahmed napravio. Pozvao je policiju koja ga je privela. Sve optužbe protiv njega su odbačene, a učenik je pozvan u Bijelu kuću, Google Science Fair, Institut za tehnologiju Massachusetts i druge institucije gdje je predstavio svoju inovaciju.

Njegov otac El-Hassani Mohamed kazao je kako se policija prema njegovom sinu odnosila kao prema odraslom kriminalcu kada su mu stavljali lisice.

"Bio je ponižen i maltretiran. Bilo je mučno. To nije uredu", kazao je.

Ahmed je rekao kako je sretan što je upoznao premijera Turske te izrazio želju da jednog dana posjeti tu zemlju.