Svijet
0

Ahmedinedžad: Nuklearni dosje zatvoren, Iran spreman za svaku eventualnost

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Iranski predsjednik Mahmud Ahmedinedžad izjavio je u ponedjeljak u Dohi, na konferenciji za štampu u okviru regionalnog samita, da je dosje iranskog nuklearnog programa "zatvoren" te da je njegova zemlja spremna za "svaku eventualnost".

"Iranski nuklearni dosje je zatvoren... Pitanje nuklearnog programa je završeno", energično je rekao Ahmedinedžad, koji je govorio na perzijskom jeziku.

"Mi apsolutno ne osjećamo prijetnje" vezano za kontroverzni nuklearni program Islamske Republike, rekao je on, a potom dodao "spremni smo za svaku eventualnost i sve okolnosti".

Iranski predsjednik je u ponedjeljak boravio u Dohi gdje je prisustvovao samitu Vijeća za suradnju zemalja Zaljeva (CCG).

On je izjavio da će Iran nastaviti svoj program "u okviru konvencija i odluka Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA)", dodavši da su rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a o sankcijama protiv njegove zemlje "utemeljene na lažnim informacijama".

"Deklaracije i inspekcije IAEA-e su dokazale da Iran ide legalnim putem" u razvoju svog nuklearnog programa, kazao je on, naglasivši da je "dokazano da je stav Irana legalan i pravedan".

Na pitanje novinara da li je s dužnosnicima CCG-a razgovarao o kontroverznom iranskom nuklearnom pitanju, čije monarhije Zaljeva sumnjaju u eventualni razvoj oružanog sukoba, Ahmedinedžad je rekao da nije imao razloga da govori o tome.

"Nismo razgovarali o nuklearnom pitanju s dužnosnicima CCG-a jer je to pitanje zatvoreno", rekao je on, dodavši da je region Zaljeva "na pragu nove ere plodonosne suradnje".

Bijela kuća je pozvala u ponedjeljak velike svjetske sile da "pojačaju pritisak" na Iran, unatoč novoj procjeni američke obavještajne službe prema kojoj iranski režim ima male mogućnosti da razvije nuklearno oružje.

Američka obavještajna služba je objavila u ponedjeljak da Iran izgleda "manje odlučan da razvije nuklearno oružje" koje Bushova administracija potencira posljednjih godina.

"Ocjenjujemo s visokim stepenom uvjerenja da je u jesen 2003. Teheran zaustavio program nuklearnog oružja", navodi se u dokumentu američke obavještajne službe.