Svijet
0

Ahmadinejad razgovarao s Chavezom u Teheranu

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Iranski predsjednik Mahmoud Ahmadinejad sastao se u utorak u Teheranu s predsjednikom Venecuele Hugom Chavezom, svojim bliskim latinoameričkim saveznikom, i pozdravio njegovu podršku protiv "siledžijskih zemalja" sa Zapada.

"Napredan i bratski stav Venecuele u pogledu osude sankcija koje su Iranu nametnule siledžijske zemlje ukazuje na duboke i čvrste veze između naših dviju zemalja, izjavio je Ahmadinejad, izvjestila je studentska novinska agencija ISNA", prenosi Reuters.

Chavez je kazao da su odnosi s Teheranom zasnovani kako na zajedničkim interesima, tako i na zajedničkom vjerovanju u značaj suvereniteta Irana, prenijela je državna televizija Venecuele.

Ujedinjene nacije su Iranu uvele četiri kruga sankcija zbog odbijanja da prekine obogaćivanje urana, a SAD su se založile za pooštravanje međunarodnih sankcija protiv te zemlje zbog njenog spornog nuklearnog programa.

Iranski mediji su izvjestili da su lideri Irana i Venecuele, zemalja koje se nalaze među glavnim izvoznicima nafte u svijetu, razgovarali o unapređenju saradnje u sektorima nafte, plina i petrohemije.

Chavez je prije pet dana počeo 12-dnevnu turneju po Evropi i Bliskom istoku, a do sada je posjetio Rusiju, Bjelorusiju i Ukrajinu.

Od stupanja na dužnost predsjednika Venecuele, 1999. godine, Chavez je Iran posjetio osam puta, a sada je počeo dvodnevnu posjetu toj zemlji.

U nastavku turneje Chavez će posjetiti Siriju i Portugal.