Svijet
0

Ahmadinejad negirao američke optužbe tokom posjete Kabulu

FENA
Iranski predsjednik Mahmud Ahmadinejad opovrgnuo je u utorak američke optužbe da njegova zemlja naoružava talibanske pobunjenike u susjednom Afganistanu.

Američki zvaničnici tvrde da su količine oružja koje stižu u Afganistan takvog obima da je teško vjerovati da Teheran nije upoznat s njima. Viskorazorne bombe koje se podmeću pokraj cesti, za koje Washington tvrdi da ih Iran šalje u Irak, također su se počele pojavljivati u Afganistanu, javio je Reuters.

Upitan o optužbama, Ahmadinejad je izjavio na konferenciji za novinare u afganistanskoj prijestonici Kabulu: "Itekako sumnjam u to, nema nikakve istine u tome, čak se i u Iraku pojavljuju takve vtrdnje."

Ahmadinejad je doputovao u Afghanistan samo sedmicu dana nakon što se afganistanski predsjednik Hamid Karzai vrtatio iz posjete ljutom iranskom neprijatelju, Sjedinjenim Državama, gdje ga je predsjednik George W. Bush upozorio da Iran "nije sila dobra".

Sjedinjene Države optužuju Iran da naoružava militantne grupe širom Bliskog istoka u nastojanju da destabilizira susjedni Irak i Afganistan te da pokušava razviti nuklearni arsenal, što sve odreda Teheran negira.

Karzaijeva prozapadna vlada rijetko je kritizirala Iran, s kojim dijeli dugu i poroznu granicu i ima snažne trgovinske veze.

"Snažno podržavamo politički proces u Afganistanu. Sigurnost Afganistana važna je za Iran jer imamo dugačku zajedničku granicu. Za nas je snažan i stabilan Afganistan najbolja opcija", izjavio je Ahmadinejad.

Iranski predsjednik je okrivio Zapad za terorizam.

"I afganistanska i iranska vlada žrtve su terorizma. Terorizam podržavaju supersile", kazao je.

Šiitski Iran zamalo je mogao zaratiti s tvrdokornim sunitskim talibanima koji su kontrolirali Afganistan u kasnim 1990-im. Zapadni analitičari tvrde kako Teheran ima interesa da oteža život američkim vojnicima naoružavajući bivše neprijatelje.

Karzai je izjavio da bi njegova zemlja mogla biti most između Sjedinjenih Država i Irana, koji su u zavadi otkako je u islamskoj revoluciji 1979. svrgnut šah koji je uživao američku podršku.

"Afganistan ima snažne veze s Iranom, mi dijelimo istu religiju i jezik. Također smo strateški partner Sjedinjenih Država", izjavio je Karzai na konferenciji za novinare.

"Ukoliko Afganistan uspije okupiti ove dvije zemlje, to bi bila velika sreća za Afganistan, ali sve zavisi od toga šta te dvije zemlje misle", kazao je.

Iran je ugostio oko milion afganistanskih izbjeglica i migrantskih radnika, ali je razbjesnio afganistanske lidere deportacijom oko 160.000 Afganistanaca od aprila, često i ne dopuštajući im da sa sobom nose svoju imovinu i ušteđevinu.

Afganistanske vlasti i međunarodne agencije bore se s prilivom izbjeglica i brojnim povratnicima koji žive u privremenom smještaju dok je ostale deportovao Iran u područja sukoba s talibanskim pobunjenicima.

"U Iranu sada živi oko 2,5 miliona Afganistanaca koji imaju sva prava, mi nemamo problema s njima. Imamo problema s onima koji su ušli u Iran ilegalno preko naših granica, oni stvaraju probleme", izjavioo je Ahmadinejad.