Svijet
0

Ahmadinedžad želi prisustvovati sjednici Vijeća sigurnosti

FENA
Iranski predsjednik Mahmud Ahmadinežad izrazio je u nedjelju želju da prisustvuje proširenoj sjednici Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija kako bi tokom rasprave branio nuklearni program svoje zemlje, javila je državna televizija u Teheranu.

"Predsjednik Islamske Republike izrazio je namjeru da prisustvuje proširenoj sjednici stalnih članica Vijeća sigurnosti i Njemačke na kojoj će se raspravljati o iranskome nuklearnom programu da bi branio pravo iranske nacije na razvoj mirnodopskoga civilnog nuklearnog programa", javila je državna televizija, a prenijele agencije.

Reuters je prenio kako je iz iranskog ministarstva vanjskih poslova saopćeno da će Ahmadinežad možda prisustvovati proširenoj sjednici Vijeća sigurnosti, bez navođenja preciznijih detalja.

Pet članica Vijeća sigurnosti s pravom veta i Njemačka, koja je i predsjedavajuća Evropske unije, razmatrat će mogućnost uvođenja novih sankcija Iranu zbog namjere Irana da i dalje razvija nuklearni program.

Mada vlasti u Teheranu insistiraju da je u pitanju miroljubivi nuklearni program kako bi bile zadovoljene energetske potrebe 70-milionske nacije, zapadne zemlje i Izrael strahuju kako je cilj Irana da proizvede atomsko oružje.