Svijet
0

Ahmadinedžad o značaju regionalne saradnje za stabilnost

FENA
Predsjednik Islamske Republike Iran Mahmud Ahmadinežad u srijedu je izjavio da saradnja zemalja u okruženju, a posebnu u okviru regionalnih organizacija i sporazuma, ima veliki utjecaj na stabilnost i prosperitet nacija u regionu.

Prema saopćenju Ureda za saradnju s medijima predsjednikovog kabineta, Ahmadinežad se danas sastao s predstavnicima zemalja članica Organizacije za ekonomsku saradnju (ECO).

On je tom prilikom iznio kritike na račun jednostranosti u međunarodnim odnosima i dodao da zbog te pojave trpe interesi mnogih nacija svijeta.

"Nezavisne zemlje treba da učvrste regionalnu saradnju i tako sebi omoguće izlaz iz ralja hegemonije svjetskih sila i jednostranih sistema vladavine."

Supersile ne rade u interesu nacija svijeta jer u globalnim odnosima nema pravde, naglasio je iranski predsjednik.

Neke zapadne sile umišljaju da pod svojom kontrolom drže čitav svijet i miješaju se u pravosuđe i politiku suverenih država.

"Na taj način potpiruju neslogu, ratove i sukobe. Nažalost, ni međunarodne organizacije ne haju mnogo za pojedinačne zemlje i u mnogim slučajevima služe interesima velikih sila", rekao je iranski predsjednik

Prisustvo zapadnih trupa u Iraku i Afganistanu, kao i njihovo miješanje u unutrašnja pitanja Palestine, Libana i nekih drugih zemalja u Africi i Južnoj Americi, zaoštrilo je sukobe i tenzije u svijetu.

"Gdje god su kročile strane trupe, problemi ne samo da nisu riješeni nego su se patnje i dileme tih nacija udvostručile", upozorio je.

Mnogi problemi u regionu, pa čak i trgovina ljudima i narkoticima, povezani su s prisustvom stranih trupa u okupiranim zemljama.

"Na nesreću, supersile su u nekim regionalnim državama prigrabile plodove rada građana", dodao je

S obzirom na bogatu kulturu Bliskog istoka i na poslovično prijateljske međudržavne veze na tom području, regionalne zemlje u stanju su da same riješe svoje probleme, i to širenjem međusobne saradnje, zaključio je Ahmadinežad.

Sastanku je prisustvovao i ministar unutrašnjih poslova I. R. Irana Mostafa Pour-Mohamadi, koji je podnio izvještaj o rezultatima trodnevnog sastanka ECO u Teheranu.

Generalni sekretar ECO i više ministara unutrašnjih poslova zemalja članica podržali su napore Irana da unaprijedi saradnju u okviru Organizacije i učvrsti mir i stabilnost u regionu.