Svijet
0

Ahmadinedžad: Nema odstupanja od nuklearnog programa

FENA
Iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad izjavio je u srijedu da Iran neće ni najmanje odstupiti od svog nuklearnog programa, navodi agencija Isna.

"Iran neće ni najmanje odstupiti od svojih legitimnih prava i nastavit će svoj put slave", rekao je Ahmedinedžad. "Iranski narod je jedan od najvoljenih i najmoćnijih naroda na svijetu", dodao je on govoreći u Nazarabadu, zapadno od Teherana.

Iran se suočava sa sankcijama Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda ako nastavi odbijati prekid aktivnosti na obogaćivanju urana.

"Ujedinjeni narodi ne gledaju blagonaklono na razvoj iranskog naroda jer oni ne žele da Iran bude model za druge narode. Oni ne žele naš napredak jer znaju da mi postajemo najveća svjetska sila", rekao je nešto kasnije u susjednom gradu Hashtgherdu iranski predsjednik. "Zapad ne može dobiti kroz pregovore ono što nije mogao dobiti prijetnjom. Iran ne prihvata prijetnju i silu", dodao je Ahmedinedžad.

"Oni traže od nas da zaustavimo naše strojeve pa da pregovaramo. Mi im odgovaramo 'ako ih zaustavimo, o čemu ćemo pregovarati?", nastavio je iranski predsjednik.

On se pozvao na zahtjeve velikih sila da Iran prekine aktivnosti na obogaćivanju urana i na razgovore o tom pitanju između glavnog pregovarača za iranski nuklearni program Alija Laridžanija i predstavnika diplomatije Evropske unije Javiera Solane.