Dvomjesečni odmor
6

Afrički ratni zločinac pušten iz zatvora koji se koristi kao karantin zbog koronavirusa

Dž. L.
Hissene Habre (Foto: EPA-EFE)
Hissene Habre (Foto: EPA-EFE)
Kako broj smrtnih slučajeva i novozaraženih raste na području Afrike, s ovog kontinenta stižu infromacije i kako je ratni zločinac, bivši predsjednik Čada Hissene Habre, privemeno pušten iz zatvora.

Sudija u Senegalu odobrio je 72-godišnjem Habreu dvomjesečno odmor od zatvora u kojem je izdržavao doživotnu kaznu zbog zločina protiv čovječnosti, jer se zatvor sada koristi kao karantinski smještaj novih zatvorenika sa koronavirusom, javlja Aljazeera.

Habre, koji je vladao Čadom od 1982. do 1990. godine, osuđen je za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti na suđenju koje je podržala Afrička unija u senegalskoj prijestolnici Dakar 2016. godine.

Udruženje žrtava njegovog režima usprotivilo se ovoj odluci kazavši: "Zdravstvenu krizu ne treba koristiti kao izgovor za prijevremeno puštanje Hissenea Habrea."

Čadska istražna komisija procijenila je da je pod Habreovim režimom ubijeno 40.000 ljudi.

Inače, broj smrtnih slučajeva u Africi koji se povezuju s koroanavirusom povećao se za još 50 te sada ovaj kontintent bilježi 492 preminulih. Na cijelom kontinentu je potvrđeno 10.252 slučaja oboljelih od koronavirusa, pokazuju podaci Afričkog centra za kontrolu i prevenciju bolesti.