Svijet
50

Afganistanka zelenih očiju će sa svoje četvero djece biti deportovana u Afganistan

Klix.ba
Afganistanka Sharbat Gula, koja je postala poznata zbog naslovnice magazina National Geographic na kojoj se našla kada joj je bilo 12 godina, bit će deportovana iz Pakistana u kojem je ilegalno kao izbjeglica živjela gotovo cijeli život.

Gula je prije nekoliko dana uhapšena pod optužbom kako se u Pakistanu nalazi ilegalno sa lažnim papirima i ličnom kartom te joj je prijetila mogućnost zatvorske kazne ili deportacije u rodni Afganistan.

Sud je donio odluku da Gula ipak bude deportovana, ali da prije toga provede 15 dana u zatvoru i plati novčanu kaznu u iznosu od blizu 1.500 eura. S obzirom na to je Gula već provela 11 dana u pritvoru, njen advokat je zatražio njeno puštanje.

Afganistanski zvaničnici su kazali kako je njena novčana kazna plaćena i kako će biti puštena u ponedjeljak.

"Vratit ćemo je u Afganistan na častan način u ponedjeljak", rekao je kancelar za afganistanske izbjeglice Abdul Hameed Jalili.

Gula inače ima četvero djece koji će također biti vraćeni u Afganistan s njom, a njen je suprug preminuo prije nekoliko godina.

Naslovnica National Geographica na kojoj se nalazi Gula, tada 12-godišnja djevojčica upečatljivih zelenih očiju, postala je jedna od najprepoznatljivijih i najslavnijih svih vremena.

Pakistan je tokom nekoliko desetljeća pružio utočište milionima Afganistanaca koji su nakon sovjetske invazije 1979. godine izbjegli iz zemlje.