Afganistanska djevojka
92

Teška sudbina žene s poznate fotografije: Iskorištena za slavu, prijetili joj Talibani

I. S.
Foto: Facebook
Foto: Facebook
"Afganistanska djevojka" je jedna od najpoznatijih fotografija svih vremena. Na njoj je Sharbat Gula, koja je, nažalost, doživjela tešku sudbinu.

Spomenutu fotografiju je 1984. godine snimio Steve McCurry, fotograf National Geographica, koji je tada radio na priči o afganistanskoj izbjegličkoj krizi. On je "uhvatio" priliku i u šatoru fotografisao Sharbat, koja je tada imala 12 godina.

S obzirom na to da se sve brzo odigralo, tada nije uspio saznati njeno ime. Fotografija je završila na naslovnici spomenutog magazina. Tek kasnije otkriven njen identitet.

Utvrđeno je da McCurry nije imao dozvolu da je fotografiše, što je u suprotnosti s paštunskom kulturom, gdje žene ne bi trebale pokazivati ​​svoja lica muškarcima izvan porodice.

Mnogi smatraju da je Sharbat iskorištena. McCurry je postao svjetski poznat, a ona je živjela u siromaštvu. Odustala je od školovanja i udala se za pekara kada je imala 13 godina. S porodicom je pobjegla iz Afganistana. Rodila je četiri kćerke i sina. Nažalost, jedna kćerka je preminula.

McCurry je 2002. krenuo u potragu za njom. Uspio ju je pronaći te je saznao njen identitet. Međutim, kritike na njegov račun su i dalje stizale zato što brojni ljudi misle kako joj se nije dovoljno odužio.

On ju je tada ponovo fotografisao. Kazala je da nije imala pojma da je u međuvremenu postala poznata. National Geographic je tada pokrio troškove liječenja za njenu porodicu i hodočašća u Meku.

Sharbatin suprug je preminuo od hepatitisa C. Pakistanska Federalna istražna agencija je 2016. uhapsila Saharbat jer je živjela u Pakistanu s falsifikovanim dokumentima. Osuđena je na 15 dana pritvora, novčano kažnjena i deportovana u Afganistan.

Bivši predsjednici Ashraf Ghani i Hamid Karzai su nju i njenu djecu dočekali u Kabulu u palači. Vlada je obećala da će joj pružiti finansijsku podršku. U decembru 2017. dobila je kuću od 280 kvadratnih metara te 700 dolara mjesečne stipendije za život i medicinske troškove.

Nakon što su Talibani 2021. zauzeli Kabul, počeli su prijetiti Sharbat i drugim slavnim ženama. Krajem iste godine joj je u Italiji odobren status izbjeglice.