Sud u SAD-u
0

Afganistanac osumnjičen za terorizam priznao krivicu

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Najibullah Zazi, doseljenik u Sjedinjene Države iz Afganistana, u ponedjeljak je priznao krivicu za sudjelovanje u uroti za izvođenje bombaškog napada u podzemnoj željeznici New Yorka u septembru 2009., na godišnjicu terorističkih napada Al-Qaide na SAD 11. septembra 2001.

Zazi, koji je radio kao vozač minibusa na aerodromu Denver International u Coloradu, izjasnio se krivim prema optužbi za urotu s ciljem upotrebe oružja za masovno uništenje, urotu za počinjenje ubistva izvan SAD-a, te za pružanje materijalne podrške Al-Qaidi, na ročištu pred saveznim sucem Raymondom Deariem u njujorškom Brooklynu.

"Žrtvovao bih sebe kako bih privukao pozornost na to što američka vojska radi protiv civila u Afganistanu", rekao je Zazi na raspravi, prenosi The Wall Street Journal u online izdanju.

Zazi, koji je postigao sporazum o priznanju krivice s tužiteljima, može biti osuđen na kaznu doživotnog zatvora prema priznatoj krivici za optužbe.

Zazi je na raspravi u ponedjeljak rekao da je putovao u Katar i Pakistan u proljeće ili ljeto 2008. s drugima, s namjerom priključenja talibanima i sudjelovanje u borbi protiv SAD-a u Afganistanu.

Dok je bio Pakistanu, Zazi je rekao da ga je regrutirala Al-Qaida te da je dobio oružje i obuku u njezinom kampu u Pakistanu. Također je naučio kako izrađivati eksplozivne naprave, rekao je Zazi.

Kada se vratio u SAD u januaru 2009., Zazi je počeo ispitivati kako kupiti materijal za bombe.

On je rekao da je automobilom došao u New York u septembru 2009., s eksplozivom i drugim materijalom za izradu bombi te kako se nadao da će, zajedno s drugima, postaviti bombe u podzemnoj željeznici New Yorka, ubrzo nakon dolaska.

Dok je bio u New Yorku, Zazi je rekao kako je shvatio da je pod istragom policije i drugih službi, pa je bacio eksploziv i druge materijale. Uhapšen je nekoliko dana nakon što se vratio u Colorado, dodao je.

Njegov otac Mohammed Wali Zazi, koji je optužen zasebno za opstruiranje pravde, ranije ovoga mjeseca se izjasnio da nije kriv.