Svijet
0

Afganistan: U seriji samoubilačkih napada poginulo najmanje 35 osoba

Klix.ba
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Najmanje 35 osoba je poginulo, a 80 je ranjeno u utorak u seriji samoubilačkih napada u provinciji Nimroz na jugozapadu Afganistana, na granici sa Iranom, izjavili su zvaničnici te zemlje, javlja BBC.

Bombaški napadi su izvedeni na najmanje četiri lokacije, rekao je viši policijski službenik. Bombaši samoubice su napali pijacu, gdje su se ljudi pripremali da proslave kraj ramazana. Zamjenik provincijskog šerifa Mujibullah Latifi je za AFP rekao da je policija ubila nekoliko napadača. "Bilo je teških žrtava, većina njih su civili", dodao je.

Reporteri javljaju kako su dvije bombe eksplodirale kada je policija zapucala u pravcu napadača.

Afganistanski obavještajni dužnosnici su izjavili za BBC kako u provinciji Zaranj postoji najmanje 14 potencijalnih bombaša samoubica. "Nekoliko ih je uhapšeno, ali najmanje trojica su izmakla rukama policije", dodali su.

Ovi incidenti dešavaju se dan nakon što su vlasti uhapsile nekoliko osumnjičenih pobunjenika koji su planirali izvršiti samoubilačke napade na tom području.

Međunarodne snage postepeno prebacuju sve ovlasti na Afganistanske snage sigurnosti, a NATO planira potpuno povlačenje iz ove zemlje do kraja 2014. godine.