Svijet
0

Afganistan: U samoubilačkom napadu u džamiji poginulo šest osoba

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Najmanje šest osoba, među kojima su tri policajca i jedan obavještajac, poginulo je u petak kada je bombaš samoubica aktivirao bombu u istočnom dijelu Afganistana, izjavio je guverner.

Napad je izveden nekoliko trenutaka nakon molitve petkom u Kazi Abadu, u pokrajini Kunar, gdje su pobunjeni talibani vrlo aktivni, rekao je AFP-u Fazulalah Vahidi, guverner pokrajine.

"Bombaš samoubica je aktivirao bombu u džamiji i pritom su ubijeni načelnik okružne policije, dva policajca i službenik obavještajne službe, kao i dva civila“, rekao je Vahidi.

Ovaj novi napad se događa tri dana nakon dva napada izvedena gotovo istovremeno, u kojima je poginulo 59 osoba u Kabulu i Mazar-i-Šarifu, na sjeveru zemlje. Bombaš u Kabulu i biciklist u Mazar-i-Šarafu gađali su povorku šiita za vrijeme obilježavanja Ašure, jednog od najvećih praznika ovog ogranka islama, koji je manjinski u Afganistanu.

Talibani, većinski suniti, koji šiite smatraju „hereticima“, porekli su umiješanost u ova dva napada, uvjeravajući da je u „suprotnosti s islamom“ napasti vjersku manjinu.