Svijet
0

Afganistan: Talibani dematirali vijest o pogibiji Mula Omara

FENA
Mula Omar
Mula Omar
Talibani su demantirali u srijedu da je njihov vrhovni vođa Mula Mohammad Omar poginuo, saopćivši da su lažne vijesti o njegovoj pogibiji poslane medijima nakon što su prisluškivani njihovi mobiteli, provjeravane email adrese i websiteovi.

Mula Omar, tajnoviti jednooki lider talibana, među najtraženijim je osobama na svijetu, i ovo nije prvi put kako je javljeno da je poginuo.

"Ovo je djelo američke obavještajne službe i mi ćemo se osvetiti njihovim telefonskim mrežama", izjavio je talibanski portparol Zabihullah Mujahid, koga je kontaktirao Reuters da potvrdi tačnost vijesti.

"Talibani će istraživati upade u njihove komunikacijske mreže i razmotrit će promjene u načinu slanja vijesti, češće koristeći internet nego SMS poruke", kazao je drugi portparol Qari Yousuf.

Originalna SMS poruka došla je s telefonskih brojeva koje koriste i Mujahid i Yousuf i u njoj se navodi da je "duhovni vođa Mula Mohammad Omar poginuo" i "neka se Allah smiluje njegovoj duši".

Yousuf je izjavio da je hakiranje komunikacijskih mreža talibana pokušaj psihološkog rata snaga pod vodstvom NATO-a.

Pakistanski književnik i ekspert za talibane Ahmed Rashid izjavio je da bi širenje glasina o Mula Omarovoj pogibiji moglo biti dio taktike zapadnih snaga koje se bore protiv talibana u Afganistanu.

"Iza toga bi mogli biti Amerikanci ili CIA-e kako bi unijeli razdor, podjele i zabunu među talibanima", izjavio je on Reutersu.

Portparol Međunarodnih sigurnosnih snaga za pomoć (ISAF), pod vodstvom NATO-a, odbio je komentirati vijest.

Vjeruje se da Mula Omar živi u Pakistanu, vjerovatno u gradu Quetta. I Pakistan i talibani negiraju to i tvrde da je on u Afganistanu.