The Guardian
0

'Afganistan postaje Vijetnam'

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Britanski dnevnik The Guardian upozorava u petak američkog predsjednika Baracka Obamu da se kloni Afganistana prije nego što ta zemlja postane njegov Vijetnam.

Rijetko kada je tokom historije bilo toliko očigledno da se ludost pretvara u katastrofu. Predsjednik Obama i britanski premijer Gordon Brown nisu nimalo mudri kada ponavljaju poteze koje su američki čelnici vukli u Vijetnamu između 1963. i 1975. godine.

Vijetnam je počeo plemenitom Kennedyjevom intervencijom koja je bila odgovor na komunističku prijetnju i pokušaj da se omogući razvoj demokratije u svijetu.

Isto to su George W. Bush i Tony Blair rekli o terorizmu u Afganistanu. U toj zemlji se, međutim, baš kao i u Vijetnamu, lokalna pobuna zbog prisutnosti američke sile pretvorila u regionalni krstaški rat.

Svaki trezven posmatrač, čak i aktivni generali i diplomati, priznaju da međunarodne snage ne pobjeđuju u afganistanskom ratu.

Vijetnam je uništio dva predsjednika - Johnsona i Nixona, kao i samopouzdanje čitave generacije mladih Amerikanaca. Afganistan, koji je potpuno opsceno nazvan dobrim ratom, mogao bi učiniti isto, zaključuje Guardian.