Hamid Karzai
0

"Afganistan nije marionetska država"

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Predsjednik Hamid Karzai u srijedu je upozorio međunarodnu zajednicu da ne pokušava vladati Afganistanom dok se zemlja priprema za održavanje novih predsjedničkih izbora u ovoj godini.

Govoreći pored generalnog sekretara NATO-a Jaapa de Hoopa Scheffera na konferenciji za novinare u Kabulu, on je izjavio da bi strani partneri njegove vlade trebali poštovati i uvažavati nezavisnost njegove zemlje, javio je AP.

"Afganistan nikada neće biti marionetska država", izjavio je Karzai.

Karzai se suočava s izborima u augustu u vrijeme kada je zemlja suočena s nasilnom pobunom pod vodstvom talibana, a nastup njegove vlade kritikovali su administracija američkog predsjednika Baracka Obame i ostale zapadne zemlje kao neefikasan i korumpiran.

Dok nova američka administracija okreće pažnju od rata u Iraku na Afganistan, Obama je također naredio razmatranje američke strategije u regiji. Rezultati razmatranja očekuju se u ovom mjesecu.

U odgovoru na pogoršanu sigurnosnu situaciju u Afganistanu, Obama je također naredio slanje hiljada novih vojnika na jug zemlje - talibansko uporište - u ovoj godini, a njegova administracija je zatražila od NATO saveznika da učine više.

Karzai je izjavio da cijeni dosadašnji rad SAD-a i ostalih članica međunarodne zajednice u borbi protiv terorizma i na obnovi zemlje.

Karzai je kazao da neki u međunarodnoj zajednici predlažu da se vlast centralne vlade oslabi, ne objašnjavajući ko stoji iza takve ideje.

"To nije njihov posao. Pitanje vladavine i stvaranja mehanizama vlasti posao je afganistanskog naroda", izjavio je Karzai.

Držeći se populističkog tona, Karzai je izjavio da međunarodna zajednica može dovršiti svoj posao samo uz podršku afganistanskog naroda.

Sve dok se Afganistan bude cijenio i poštovao, mi ćemo također cijeniti i poštovati naše saveznike. Sadašnji Afganistan vlasnik je svoje zemlje i niko ne može uzurpirati našu zemlju", izjavio je Karzai.