Svijet
0

Afganistan: 24 talibana položila oružje

FENA
Dvadesetčetiri talibana, uključujući komandanta grupe, predala su se afganistanskoj vladi u južnoj pokrajini Kandahar, kazali su lokalni zvaničnici u nedjelju.

Grupa pobunjenika, koja se borila protiv vlade četiri godine, položila je oružje u subotu u distriktu Shah Wali Kot u Kandaharu, poznatom talibanskom uporištu, kazao je šef distrikta Abidullah agenciji Xinhua.

Administracija predsjednika Karzaia pozivala je militante da predaju oružje i pridruže se vladinim nastojanjima da uspostavi mir i otpočne rekonstrukciju ratom rastrgane zemlje.

Nedavno, u intervjuu za New York Times, afganistanski predsjednik Hamid Karzai pozvao je američke snage da prestanu hapsiti osumnjičene talibane i njihove simpatizere, kazavši da hapšenja i loše postupanje obeshrabruju talibane kada je u pitanju predaja oružja.

Koalicija predvođena Amerikom u nedjelju je saopštila da je tokom akcije potrage za talibanima u subotu u distriktu Tag Ab u pokrajini Kapisa, sjeverno od prijestonice Kabula, ušla u sukob sa nepoznatim brojem naoružanih osoba, te da je ubila više "antiafganistanskih" militanata.

Bilo je više civilnih žrtava tokom bitke u kojoj su pomogle i Afganistanske nacionalne sigurnosne snage, kazala je vojska u svom saopćenju, ne objavivši više detalja.