Potvrđena presuda
0

Advokat Mills osuđen zbog primanja mita

FENA
Talijanski sud je u utorak odbacio žalbu britanskog advokata Davida Millsa i potvrdio presudu kojom je on osuđen na četiri i po godine zatvora zato što je 1997. godine primio 600.000 dolara mita od sadašnjeg talijanskog premijera Silvija Berlusconija da bi sakrio dokaze na suđenju u koje je umiješan i Berlusconi.

Ova presuda je donesena protiv Millsa u februaru, kao i novčana kazna od 250.000 eura.

Britanski odvjetnik osuđen je zbog krivokletstvo na dva suđenja, čime je omogućio Berlusconiju i njegovoj firmi Fininvest da izbjegnu osudu, podsjetile su svjetske agencije.

Millsov advokat najavio je da će se žaliti visokom sudu za žalbe – Kasacionom sudu, što je posljednja mogućnost žalbe na ovu presudu.

Berlusconi je bio suoptuženi zajedno s Millsom na suđenju zbog krivokletstvo i davanja i primanja mita. Međutim, njegova vlada je u februaru usvojila zakon prema kome Berlusconi ima imunitet na sudska gonjenja dok je na funkciji premijera, tako da je izuzet iz procesa.

Talijanski ustavni sud je početkom mjeseca zaključio da davanje imuniteta Berlusconiju za sudsko gonjenje predstavlja kršenje ustava.

Mills i Berlusconi tvrde da nisu krivi i da nisu prekršili zakon, a Berlusconi već godinama tvrdi da ga proganjaju tužitelji ljevičari.

Prema pismu koje je Mills 2004. godine poslao svom računovođi, on kaže da je isplata 600.000 dolara "poklon" i da je spasio "g. B. od velikih nevolja" ne zato što je "lagao, već zato što je zaobišao nekoliko vrlo nezgodnih ćoškova".