Svijet
0

Abdullah II u govoru pred Kongresom pozvao SAD da donesu mir Bliskom istoku

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Jordanski kralj Abdullah II, koji boravi u službenoj posjeti Sjedinjenim Državama, u srijedu je održao emotivan govor na zajedničkoj sjednici oba doma američkog Kongresa u kojem je pozvao Washington da se snažnije angažira na što hitnijem postizanju mirnog rješavanja izraelsko-palestinskog sukoba.

Održavanje 'statusa quo' na Bliskom istoku više se ne može tolerirati, rekao je jordanski kralj.

"Niko više ne može živjeti sa 'satusom quo' na Bliskom istoku. Takvo stanje uvlači regiju i svijet u sve veću opasnost, a ciklusi kriza se ubrzavaju", kazao je.

Kralj Abudullah II ocijenio je u svom govoru kako je rješavanje izraelsko-palestinskog sukoba hitnije nego rat u Iraku, te kako sada postoji rijetka historijska prilika da se ostvari promjena u regiji.

"Vaša odgovornost je danas golema. Vaš potencijal da pomognete Izraelcima i Palestincima da nađu mir je neusporediva, jer ljudi u regiji i dalje smatraju SAD ključem za mir", naglasio je Abdullah II.

"Vi ste zemlja koje je najsposobnija da približi dvije strane, pozove ih na odgovornost i pravedno rješenje učini stvarnim", rekao je jordanski kralj.

Pozvao je američki Kongres da podrži najnoviju inicijativu za oživljavanje mirovnog plana Saudijske Arabije iz 2002., koji predviđa kolektivno arapsko priznanje Izraela i sigurnosne aranžmane, u zamjenu za održivu palestinsku državu.

"Ništa neće jasnije afirmirati američku moralnu viziju, ništa neće utjecati na mlade u svijetu izravnije od vašeg vodstva u mirovnom procesu koji donosi rezultate, ne iduće godine, ne za pet godina, već ove godine", poručio je jordanski kralj u govoru na Capitol Hilllu, javila je Hina.

Američki predsjednik George W. Bush i supruga Laura primili su u utorak navečer jordanskog kralja Abdullaha II i suprugu Raniju u Bijeloj kući na službenoj večeri kojem je započeo program posjeta jordanskog suverena SAD-u.