Svijet
0

Abbas spreman za indirektne pregovore s Izraelom

FENA
Mahmoud Abbas (Foto: Reuters)
Mahmoud Abbas (Foto: Reuters)
Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas izjavio je u utorak da je spreman za indirektne pregovore s Izraelom, koje su predložile SAD, ali očekuje dodatna objašnjenja u roku od sedmice prije nego što donese konačnu odluku.

Washington je predložio da se zaobiđu nesporazumi koji više od godinu dana sprječavaju povratak pregovaračkom stolu, i da se vode indirektni pregovori, uz posredovanje američkog posrednika za Bliski istok Georgea Mitchella. Izrael je na to pristao, ali je Abbas postavio neka pitanja.

  • Vrata su uvijek otvorena za prijedlog izaslanika Mitchella, rekao je Abbas novinarima tokom posjete Tokyju, ponovivši poziv da Izrael obustavi izgradnju kuća na zemlji na kojoj Palestinci namjeravaju da osnuju nezavisnu državu.

On je istakao da je zamrzavanje takve gradnje od suštinske važnosti za postizanje sporazuma o mirnoj koegzistenciji palestinske države i Izraela.

  • Izrael treba da zaustavi naseljavanje, onda možemo početi mirovne pregovore o koegzistenciji dvije države, kazao je predsjednik Palestinske uprave.

Izraelsko-palestinski mirovni pregovori prekinuti su krajem 2008., kada je počela trosedmična izraelska ofanziva na pojas Gaze. Sada je predloženo da Mitchell ide od jedne do druge delegacije koje bi bile smještene u istom gradu, pa čak i hotelu, i prenosi poruke.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao je u nedjelju da će ti pregovori uskoro početi.

  • Palestinska strana nije postavila nikakve posebne uslove, kazao je Abbas, odgovarajući na pitanje pod kojim uslovima će prihvatiti indirektne pregovore.

On očekuje da mu Mitchell odgovori na postavljena pitanja, a potom će se konsultovati s drugim arapskim liderima i odlučiti da li da pregovara.

Abbas je to rekao nakon što je šef palestinske diplomatije Riad al Malki, koji je s njim u Tokyju, najavio da će se indirektni pregovori usredsrediti na granice i da bi trebalo da budu ograničeni na tri do četiri mjeseca, a da palestinska strana želi da zna kakav je plan ako pregovori propadnu i koji su im parametri.

Direktni pregovori nisu do sada obnavljani jer Abbas zahtijeva da Izrael u potpunosti obustavi gradnju u jevrejskim naseljima na Zapadnoj obali, uključujući i istočni Jerusalem, na šta Netanyahu ne pristaje.

Izraelski premijer je u novembru proglasio ograničeni desetomjesečni moratorij na izgradnju u naseljima na Zapadnoj obali, ali ne i u istočnom Jerusalemu, gdje Palestinci namjeravaju da proglase glavni grad buduće države.

Abbas se složio s japanskim premijerom Yukiom Hatoyamom kako postoji hitna potreba za obnovu pregovora.

  • On bi sada bio zadovoljan potpunim moratorijumom na izgradnju od 90 dana, iako je ranije tražio da bude neograničen, rekao je glavni palestinski pregovarač Saeb Erekat.