Svijet
0

Abbas odgodio inauguraciju nove vlade

FENA
Palestinski predsjednik Mahmud Abbas odgodio je planirano polaganje zakletve nove vlade, rekli su u srijedu uvečer palestinski dužnosnici.

Abbas je namjeravao inaugurirati novu vladu s dosadašnjim premijerom Salamom Fayyadom opet na njenom čelu i bez pripadnika rivalskog Hamasa.

Ocijenjeno je da bi taj potez još više zakomplicirao ionako neuspješne pokušaje Egipta da posreduje u pomirenju Abbasova umjerenijeg Fataha i islamističkog Hamasa.

Palestinski izvori, na koje se poziva agencija Reuters, rekli su da je odgađanje rezultat neslaganja između Fayyada i članova Fataha o sastavu vlade.

Planirano je bilo da članovi Fataha uđu u vladu nakon što su izrazili nezadovoljstvo načinom na koji Fayyad rukovodi vladom tehnokrata.

Abbas je povjerio mandat Fayyadu da formira vladu sredinom 2007. godine, nakon što su hamasovci silom preuzeli kontrolu nad pojasom Gaze, pobijedivši sigurnosne snage lojalne Fatahu. Otada Fatah dominira samo na Zapadnoj obali.

Odmah nakon toga prevrata Abbas je raspustio vladu nacionalnog jedinstva predvođenu Hamasom, koji je pobijedio na općim izborima početkom 2006.

Salam Fayyad, svjetski priznati ekonomist, školovan u SAD-u, dao je ostavku u martu zbog kritika članova Fataha da rukovodi palestinskim finansijama a da njih ne konsultira. Ostao je na čelu vlade na Abbasov zahtjev.