Svijet
0

Abbas: Izraelska ofanziva u Gazi je "više nego holokaust"

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Palestinski predsjednik Mahmud Abbas ocijenio je u subotu da je smrtonosna ofanziva u Gazi "više nego holokaust" iako je Izrael demantirao da je upotrijebio taj izraz da zaprijeti palestinskom teritoriju.

"Nažalost, Izrael ovih dana koristi izraz koji se općenito izbjegva već 60 godina, a to je izraz holokaust. Ovo što se događa u Gazi je više nego holokaust", izjavio je Abbas.

Abbas je govorio u Ramallahu, na Zapadnoj obali, pred pripremnim odborom za sjednicu Palestinskog nacionalnog vijeća, palestinskog parlamenta u egzilu.

"Nezamislivo je da izraelska reakcija na palestinsko raketiranje, koje osuđujemo, bude tako strašna i užasna", kazao je on, dodavši da su meta izraelske ofanzive u kojoj su u subotu ubijene 32 osobe bili "nevini, žene, djeca i starci".

"Kazat ćemo svijetu, pogledajte šta se događa i prosudite sami ko se služi međunarodnim terorizmom", kazao je palestinski predsjednik.

Izrael je u petak kategorički demantirao da je pojasu Gaze prijetio holokaustom, a radilo se o izrazu na hebrejskom jeziku koju je upotrijebio zamjenik ministra odbrane Matan Vilnai i koju su mediji loše preveli.

"Ministar je upotrijebio izraz shoah, koji znači katastrofa, izraz koji se u ovom kontekstu ne odnosi na Shoah, holokaust", izjavio je agenciji AFP njegov glasnogovornik Eytan Guinsburg, spomenuvši nacistički genocid nad židovima tokom Drugog svjetskog rata.