Svijet
0

Abas će u Teheranu tražiti podršku za palestinski status u UN-u

FENA
Mahmud Abas
Mahmud Abas
Palestinski predsjednik Mahmud Abas stigao je u srijedu u Teheran gdje će prisustvovati samitu nesvrstanih i zatražiti podršku za svoj plan da Palestinci dobiju status države ne članice UN-a, objavili su mediji.

Ovo je prvi put da predsjednik Palestinske samouprave dolazi u Iran koji kritizira njegovu umjerenu politiku prema Izraelu i podržava njegove rivale iz Hamasa, islamističkog pokreta na vlasti u Gazi.

Abas je zaprijetio da će bojkotirati samit koji se održava u četvrtak i petak ako šef Hamasove vlade u Gazi Ismail Hanijeh bude pozvan u Teheran, ali je u posljednji trenutak odustao od te ideje.

Trebalo bi da Abas iskoristi prisustvo u Teheranu predstavnika stotinjak zemalja, među kojim je tridesetak šefova država i vlada kako bi se založio za priznavanje palestinske države u Generalnoj skupštini UN-a.

"Odluka samita nesvrstanih imat će utjecaja na palestinski plan za dobivanje statusa države ne članice u UN-u", izjavio je za agenciju AFP Nabil Abu Rudeina prije Abasovog polaska u Teheran.

Paletinski ministar vanjskih poslova Rijad el-Malki izjavio je da će Abas 27. septembra prezentirati zahtjev da Generalna skupština prizna palestinsku državu ne članicu UN-a sa statusom posmatrača.