Sa Obamom u pobjede
0

70 % ljudi misli da će sad ekonomija biti bolja

FENA
Oko 70 posto Amerikanaca misli da će ekonomija biti bolja za vrijeme predsjedničkog mandata Baracka Obame, dok 11 posto ne vjeruje u to, rezultati su ispitivanja koje je Universitet Quinnipiac objavio u srijedu.

"Amerikanci imaju izuzetno velika očekivanja od novog američkog predsjednika Baracka Obame. Više od četvrtine Amerikanaca misli da će on biti veliki predsjednik, a više od jedne trećine misli da će biti bar dobar predsjednik", objasnio je Maurice Carroll, direktor instituta za ispitivanje pri ovom univerzitetu.

Pedeset posto republikanaca smatra da će ekonomija biti bolja do kraja Obaminog mandata 2012. godine. Ukupno 70 posto Amerikanaca vjeruje u poboljšanje.

Ali zato 54 posto ispitanih birača misli da novi predsjednik neće smanjiti poreze za 95 posto Amerikanaca, kao što je obećao u predizbornoj kampanji.

Dvadeset i osam posto ispitanika misli da će Obama biti veliki predsjednik, 34 posto misli da će biti dobar, 14 posto misli da će biti osrednji, a osam posto misli da će biti loš.

Više od polovine ispitanika (56 posto) misli da će Obama uspostaviti povjerenje javnosti u vladu. Za 69 posto ispitanika njegov izbor će doprinijeti boljim međurasnim odnosima.

Ispitanici su većinom odgovarali sa "da, mi možemo", što je bio Obamin slogan za vrijeme kampanje, na pitanja koja se odnose na poboljšanje uvjeta za obrazovanje, zdravstveno osiguranje za većinu Amerikanaca koji ga nemaju, za stjecanje energetske nezavisnosti.

Ispitivanje je provedeno od 6. do 10. novembra, na uzorku od 2.210 birača u SAD-u. Mogućnost greške je + - 2,1 posto.