Ankete
0

58 posto Francuza nezadovoljno Sarkozyjevim radom

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Pedeset i osam posto Francuza smatra da je negativan rezultat akcije Nicolasa Sarkozyja na polovini njegovog mandata, nakon što se suočio s nizom polemika i nezadovoljstvom koje su izazvale neke njegove reforme, rezultati su ankete objavljeni u ponedjeljak.

Oko šest posto Francuza smatra "vrlo pozitivnim" i 32 posto "pozitivnim" bilans Nicolasa Sarkozya koji 6. novembra navršava polovinu svog mandata. Trideset i šest posto ga smatra "prilično negativnim", a 22 posto "vrlo negativnim", prema mjesečnom barometru LH2 koji je u ponedjeljak objavio na internetu sedmičnik ljevice Le Nouvel Observateur.

Četiri posto Francuza se nije izjasnilo.

Na pitanje kako bi glasali da je Sarkozy kandidat za novi mandat 2012. godine, 30 posto ispitanika je izjavilo da bi glasalo za njega, a 60 posto ne bi glasalo za Sarkozyja. Deset posto se nije izjasnilo.

Anketiranje je realizirano 23. i 24. oktobra 2009. godine putem telefona, na uzorku od 1.006 osoba, prema metodu kvota.

Nicolas Sarkozy se proteklih sedmica suočio s više polemika koje su uznemirile javnost, naročito u redovima desnice.

Poslije kontroverze koju su izazvali napisi njegovog ministra kulture Frederica Mitternada o seksualnom turizmu i francuski predsjednik je bio u žiži zbog ambicije svog sina Jeana da bude na čelu poslovnog sektora odbrane. Od ovog projekta je odustao kad se suočio s negodovanjem javnosti.

Predsjednik se također muči s trajnom nezaposlenošću i nezadovoljstvom većine desnice nekim reformama.