Fabrika koja proizvodi Xbox 360s
0

300 Foxconnovih radnika prijeti masovnim samoubistvom

Sarajevo-x.com
Sa protesta početkom januara
Sa protesta početkom januara
Više od 300 bijesnih radnika fabrike koja proizvodi Xbox 360s prijete masovnim samoubistvom ukoliko ne budu ispunjeni njihovi uvjeti vezani za plate.

Uposlenici elektroničkog diva Foxconn tvrde da im kompanija nije dala novac koji je obećala. Ljutiti radnici fabrike u kojoj se proizvode komponente za Apple, Dell, Nintendo i Sony, prijete da će se, ukoliko im dug uskoro ne bude isplaćen, baciti sa krova sjedišta kompanije.

Katastrofa širih razmjera u kineskm gradu Wuhan spriječena je nakon što je 3. januara intervenirao gradonačelnik nagovorivši radnike, koji su protestirali na krovu, da se odmaknu od ivice.

Uposlenici su na krovu formirali red nakon što im je rečeno da neće dobiti povišicu koju su tražili. Na zahtjev radnika za povećanje plate rukovodstvo kompanije odgovorilo je da mogu dati otkaz, pri čemu bi dobili po jednu mjesečnu platu za svaku godinu staža u fabrici, ili se vratiti na posao.

Tada su mnogi radnici dali otkaz, no, obećana kompenzacija im nije bila isplaćena zbog čega su protestirali na krovu fabrike 3. januara.

Glasnogovornik Microsofta, vlasnika brenda Xbox 360, kazao je da kompanija vodi računa o uvjetima rada u fabrikama te da trenutno istražuju ovaj slučaj.

"Microsoft se zalaže za korektno postupanje prema radnicima i sigurnost radnika koje upošljavaju naši dobavljači", kazao je glasnogovornik.

Foxconn se još 2010. našao na udaru kritika kada je nekoliko radnika počinilo samoubistvo u odjelu koji proizvodi komponente za Apple.