Inspekcije u prostorijama
13

Kina pretresa Foxconn, najvećeg proizvođača iPhonea u svijetu

N. V.
Kina je pokrenula istragu o proizvođaču iPhonea sa sjedištem u Tajvanu Foxconn, izvijestili su u nedjelju kineski državni mediji.

Global Times, pozivajući se na anonimne izvore, kaže da su zvaničnici izvršili poreske inspekcije u kompanijama Foxconna u dvije kineske provincije.

Firma, formalno poznata kao Hon Hai Precision Industry Co Ltd, najveći je proizvođač iPhonea i jedan je od najvećih poslodavaca na svijetu.

Global Times je također naveo da je kinesko odjeljenje za prirodne resurse na licu mjesta izvršilo istragu zemljišta koje koriste ključne Foxconnove kompanije u provincijama Henan i Hubei.

Foxconn navodi da će sarađivati tokom istrage.

"Poštivanje zakonskih propisa svugdje gdje poslujemo širom svijeta je osnovni princip Hon Hai Technology Group (Foxconn)", navodi se u saopštenju kompanije.

Inače, osnivač Foxconna Terry Gou kandidirat će se kao nezavisni kandidat na predsjedničkim izborima u Tajvanu koji će se održati u januaru.

Očekuje se da će izbori imati značajan utjecaj na odnose Tajvana i Kine s obzirom da su tenzije između njih porasle u protekloj godini.

Gospodin Gou se pozicionirao, na osnovu svog dugogodišnjeg rada u Kini, kao alternativa aktuelnoj Demokratskoj progresivnoj partiji (DPP), koja se smatra neprijateljskom prema Pekingu.

No, rekao je da se nije plašio Kine kada je najavio svoju kandidaturu: "Ako bi režim Komunističke partije Kine rekao "Ako me ne slušate, zaplijenit ćemo vašu imovinu od Foxconna", rekao bih "Da , molim vas, uradite to!"