Istanbul
0

12 uhapšenih zbog pružanja podrške Al-Qaidi

FENA
Turska policija uhapsila je 12 osoba u Istanbulu osumnjičenih da su pružali podršku ekstremistima Al-Qaide koji se bore protiv međunarodnih snaga koje predvodi NATO u Afganistanu, potvrdio je neimenovani visoki turski sigurnosni zvaničnik.

Mada je policija u Istanbulu odbila da komentariše hapšenja u utorak, ona su usljedila samo nekoliko dana pošto su četvorica muškaraca uhapšena na zapadu i jugozapadu Turske pod sumnjom za prikupljanje novac za ekstremiste, i još jedna osoba zbog sumnje da pravi kompjuterske programe za upad u kontrolu leta američkih bespilotnih letjelica, prenio je Reuters.

Britanska agencija navodi da turska policija često uhapsi "sumnjive" islamske ekstremiste i dovodi ih u vezu s Al-Qaidom, mada se detalji u vezi s privođenjem tih osoba rijetko pojavljuju u javnosti.

Turci su do sada imali mali udio u Al-Qaidinoj globalnoj mreži džihada, mada su analitičari primijetili povećanje broj sajtova koji promovišu "muslimanski sveti rat - džihad" na turskom jeziku, a na nekima su objavljene i čitulje turskim ekstremistima ubijenim u Afganistanu.