Sarajevo
104

Slučaj nije gotov dok škola ne uruči otkaz nastavniku osuđenom za pedofiliju, a ne da on daje otkaz

T. K.
Vijeće roditelja škole Grbavica 1 Sarajevo
Vijeće roditelja škole Grbavica 1 Sarajevo
Priča o nastavniku, pravosnažno osuđenom za pedofiliju u jednoj sarajevskoj školi buknula je u javnosti, a slučaj ko slučaj, ponovo ne bi bio u fokusu i vjerovatno bi pao u zaborav, da nije bilo reakcije javnosti i roditelja.

Naravno da je sistem zakazao kao i mnogo puta do danas. Zakonu i sistemu obrazovanja nije bilo upitno da li je normalno da čovjek koji je pravomoćno osuđen bude vraćen u istu školu na posao.

Ako nas država već ne štiti, kao mnogo puta dosad, roditelji su uzeli stvari u svoje ruke.

Vijeću roditelja je stalo

Naime, sinoć je Vijeće roditelja OŠ Grbavica 1 održalo sastanak sa upravom škole. Istakli su da su bili jako razočarani stavom uprave, ali da su ponosni na Vijeće roditelja Kantona Sarajevo koje je u ovu borbu ušlo jedinstveno.

Podržali su ih iz kantonalnog vijeća, općinskog i veliki broj roditelja škole, ali ne kriju da su iznenađeni stavom direktora i uprave škole povodom svega jer smatraju da nije istina da nisu znali za presudu.

Rekacija javnosti

Povodom ovog slučaja kontaktirali smo i predsjednika Vijeća roditelja OŠ Grbavica 1 Dalibora Tanića.

"Mi smo uputili zahtjev da nastavnik bude udaljen iz te škole, da mu se da otkazno rješenje", naveo je Tanić, dok je nastavnik u toku sinoćenjeg roditeljskog sastanka uputio elektronskim putem otkaz.

Tanić navodi da škola treba dati otkaz i da im se to rješenje pošalje.

"Mi smo dali rok 24.00 sata, u suprotnom će roditelji krenuti u bojkot nastave", poručio je Tanić.

Nastavno osoblje nikada nije službeno obaviješteno o slučaju, ali su mnogi roditelji dolazili kod bivše direktorice na razgovor o dotičnom nastavniku.