Uskok iznio detalje
0

Sedam Hrvata na optuženičkoj klupi: Planirano ubistvo suparničke porodice

T. K.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Agencija za borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala (Uskok) podnijela je optužnicu protiv sedmorice hrvatskih državljana, optužujući ih da su planirali ubistvo članova obitelji dvojice suparnika u znak odmazde za napade i poniženje, te ubojstvo muškarca zbog neriješenih sporova oko droge.

Tužioci su saopštili da su sedmočlanu grupu, starosti između 26 i 45 godina, teretili za pokušaj ubistva pod teškim izgovorom, podstrekavanje na ubistvo s teškom namjerom, nedozvoljeno držanje oružja i eksploziva i teško krivično djelo protiv javne sigurnosti, a sve u saradnji sa kriminalne grupe, optuženi su.

Prema pisanju medija, mete sedmočlane kriminalne grupe, koju predvode Viktor Milaković i Leo Zdenjak, bili su članovi porodica optuženih narkobosova Tomislava Sučića i Tomislava Sablja.

Sučić je uhapšen u julu 2019. tokom policijske akcije, zajedno sa Tomislavom Sabljom i Đorđem Vuletićem, poznatim po procesu protiv tzv. zločinačkih organizacija.

Uskok je ranije optužio Sučića i Sablju da su od 2016. do 2019. godine organizirali šverc 15,7 tona marihuane i 1,3 kilograma kokaina iz Albanije u Hrvatsku. Istovremeno, prema Uskoku, njih dvojica i ostalih 18 osumnjičenih zaradili su 11,5 miliona eura.

Napadi planirani kao osveta za prošla poniženja

Uskok je, ne otkrivajući njihov identitet, otkrio kako se 31-godišnjak i 32-godišnjak terete da su od marta 2020. do 22. decembra 2021. povezivali ostale optužene i druge za sada nepoznate osobe na području Zagreba i Zagrebačke županije s namjerom da se osvete Sučiću i Sablji zbog napada i ponižavanja 32-godišnjaka dok je bio u pritvoru.

Nakon što su pristali da postave bombu ispred kuće porodice Sučić na Laništu, ubili bi njegovog partnera i njihovo dvoje malodobne djece. 31-godišnjak i 32-godišnjak su naručili od 26-godišnjeg muškarca da to uradi.

Tužioci dodaju da je 26-godišnjak angažovao još 31-godišnjaka i 33-godišnjaka i druge NN osobe da utvrde tačan identitet žrtava, prate njihovo kretanje i utvrde njihovo tačno mjesto i boravište u stanu.

Osim toga, 31-godišnji prvooptuženi tražio je od 45-godišnjaka da obezbijedi eksploziv za upotrebu u napadima, a 32-godišnjak je dobio šifru za ulazna vrata zgrade u kojoj živi Sučićeva porodica.

Navodeći da je 45-godišnjak primio pet kilograma vojnog eksploziva, Uskok je dodao da se 26-godišnjak, kako bi potvrdio identitet žrtve, prvo sastao s partnerom te osobe. Dva puta je dolazio na njenu adresu kako bi utvrdio tačno mjesto stanovanja.

Potom je 26-godišnjak ispred ulaznih vrata stavio ranac sa najmanje 500 grama vojnog eksploziva, koji je aktivirao dugotrajnim plamenikom. Usljed eksplozije, stan je teško oštećen, a Sučićev partner je povrijeđen.

Za nju i njenu djecu nije bilo težih posljedica jer se udaljila od ulaznih vrata stana nakon što je čula zvuk zapaljenih štapova, naglasio je Uskok i dodao da je eksplozijom oštećeno devet stanova na istom spratu zgrade, odnosno hodnicima, prozorima i liftovskim vratima u zgradi od prvog do šestog sprata, pričinivši štetu od najmanje 150.000 eura.

Tada se, dodaje Uskok, 31-godišnjak sastao sa 26-godišnjakom kako bi pripremio napad na članove Sabljine porodice. Istovremeno, 31-godišnjak je tražio od 26-godišnjaka da prošeta ulicom u Zagrebu kako bi saznao tačnu adresu stana, ali do napada nije došlo jer je 26-godišnjak je uhapšen istog dana.

Uskok u optužnici navodi i da su se prvookrivljeni (31) i drugookrivljeni (37) dogovorili da ubiju još jednog muškarca zbog njegovih nejasnih veza i sukoba oko dilanja droge sa 37-godišnjakom. Da bi sproveli ovaj plan, 31-godišnjak i 37-godišnjak udružili su snage sa 45-godišnjakom i još jednom osobom koju je 37-godišnjak unajmio da ubiju osobu uz naknadu od 15.000 eura.

Ubica je platio novcem i kokainom

Istovremeno, kako navodi Uskok, 31-godišnjak i 37-godišnjak su stalno provjeravali adresu muškarca kojeg su htjeli ubiti, a utvrdili su i točnu lokaciju kuće u kojoj se nalazi na odmoru sa svojim porodica.

Nakon što je 37-godišnjak predao novac i 50 grama kokaina osobi koja je izvršila egzekuciju, 31-godišnjak je ostavio revolver na dječjem igralištu u blizini tržnog centra, koji je kasnije tog dana ponio sa sobom.

Međutim, do pljačke nije došlo jer je ubica svoju potencijalnu žrtvu prethodno obavijestio da ga je za ubistvo angažovao 37-godišnjak, pa je osumnjičeni odmah napustio Hrvatsku.

37-godišnjak je potom zatražio od ubice da vrati pištolj, što je on i učinio. Kasnije ga je obavijestio o povratku žrtve u Hrvatsku, nakon čega se 31-godišnjak dogovorio sa 45-godišnjakom da ponovo dobije isto oružje.

Međutim, policajac je ponovo obavijestio 37-godišnjaka da je otišao do kuće žrtve, ali da nije mogao izvršiti napad jer žrtva nije bila u Zagrebu.

Uskok je naglasio da je 45-godišnjak optužen za posjedovanje oružja. Držao je vojni mitraljez i automatsku pušku sa municijom u stanovima u Starom i Novom Čiću i u Zazini.