Beograd
0

Zbog Karadžića moguća odgoda sjednice parlamenta

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Zastupnici Srpske radikalne stranke (SRS) namjeravaju uhićenje i izručenje haaškog optuženika Radovana Karadžića učiniti glavnom temom skupštinskog zasjedanja što bi moglo dovesti do nove odgode nastavka sjednice Skupštine Srbije.

Predsjednica parlamenta Slavica Đukić Dejanović u petak bi trebala obaviti konzultacije s predsjednicima zastupničkih klubova o nastavku sjednice prekinute prije dva tjedna ali je već najavila u izjavi beogradskom "Danasu" od petka, da će u slučaju nastavka opstrukcije oporbe proglasiti novu trotjednu stanku.

Da će Karadžićevo uhićenje biti glavna tema najavili su Tomislav Nikolić, zamjenik predsjednika Srpske radikalne stranke i zastupnik Nove Srbije Miroslav Markićević, koji je novinarima izjavio da "zastupnici imaju pravo znati tko je uhitio prvog predsjednika Republike Srpske, ako to nije učinila policija". Zanima ga također je li predsjednica parlamenta prekinula sjednicu u dogovoru s predsjednikom Borisom Tadićem, baš zbog uhićenja.

Sjednica srbijanske Skupštine prekinuta je 21. srpnja a baš tog ponedjeljka navečer uhićen je Radovan Karadžić. Prekidu je prethodila opstrukcija zastupnika Srpske radikalne stranke Demokratske stranke Srbije Vojislava Koštunice koji su četiri dana inzistirali na povredama Poslovnika ne dopuštajući tako raspravu o dnevnom redu na kojem je ratifikacija Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s Europskom unijom, donošenje nove rezolucije o Kosovu i potvrđivanje "energetskog" sporazuma s Rusijom.

Predsjednica parlamenta više je puta zanijekala da je unaprijed znala za Karadžićevo uhićenje i da je zbog toga prekinula sjednicu.

Srbijanski ministar obrane Dragan Šutanovac, u intervjuu dnevniku "Danas" u petak, ponovio je da su u akciji uhićenja sudjelovale srbijanske službe sigurnosti, civilna (Sigurnosno-informativna agencija- BIA), kao i vojna, kako je to predviđeno Akcijskim planom za okončanje suradnje s Haaškim sudom.

Ministar Šutanovac je osudio nasilje na ulicama Beograda, na skupovima koje su u znak potpore Karadžiću organizirali radikali. On se zauzeo za kažnjavanje organizatora tih skupova jer su nadležna tijela postupala u skladu sa zakonom o suradnji s Haaškim sudom.

Prosvjedni skup zbog uhićenja i izručenja Karadžića najavljen je i za petak, a kao organizator je prijavljena nacionalistička udruga "Pokret 1389.".