Regija
0

Zastupnici Skupštine Srbije idu na Kosovo na Dan nezavisnosti

FENA
Zastupnici Skupštine Srbije najavili su da će se odazvati na poziv srpskih uporednih institucija sa sjevera Kosova da budu na Kosovu na dan proglašenja kosovske nezavisnosti 17. februara, a kosovske vlasti nisu pronašli način da zaustave njihov dolazak, piše u ponedjeljak prištinska štampa.

Vodeći dnevnik na albanskom "Koha Ditore" na prvoj stranici piše da su srbijanski zastupnici iz Beograda najavili organizirani dolazak na sjever Kosova na dan nezavisnosti i da UNMIK neće spriječiti njihov ulazak. U misiji EULEX, po pisanje ovog prištinskog dnevnika, nisu htjeli komentirati dolazak zastupnika iz Srbije, a kosovska vlada najavila je da će zatražiti od EULEX-a da ne dopusti njihov dolazak, ako službeno stižu na Kosovo.

Zastupnici Skupštine kosovskih opština s većinskim Srbima najavili su za 17. februar svoju sjednicu u Zvečanu, na koju su pozvali i zastupnike Skupštine Srbije kako bi održali zajedničku sjednicu i na taj način pokazali da je Kosovo dio Srbije i da država Kosovo nije legitimna.