Sastanak u EU
0

Zajednički cilj EU, Hrvatske i Srbije stabilna BiH

SRNA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Predsjednik Evropskog savjeta Herman van Rompuy danas je u odvojenim susretima u Briselu sa predsjednikom Hrvatske Ivom Josipovićem i premijerom Srbije Mirkom Cvetkovićem razgovarao i o situaciji u BiH, uz zaključak da je zajednički cilj stabilna BiH na putu evropskih integracija.

"BiH, kao i svaku drugu državu Balkana, želimo vidjeti u EU. U naredne dvije godine želimo vidjeti BiH kao stabilnu i efikasnu državu, čvrsto na putu za EU. Naš je zajednički cilj stabilna BiH", rekao je Van Rompuy mpey novinarima u Briselu nakon susreta sa hrvatskim predsjednikom Josipovićem.

Nakon susreta sa premijerom Srbije Mirkom Cvetkovićem, Van Rompuy je izjavio da Evropski savjet u potpunosti podržava suverenitet i teritorijalni integritet BiH. 

"Pozdravljam odluku predsjednika Srbije Borisa Tadića o rezoluciji u kojoj će se osuditi genocid u Srebrenici i nadam se da će ona brzo zaživjeti", rekao je Van Rompuy .

Predsjednik Hrvatske Ivo Josipović i premijer Srbije Mirko Cvetković danas su, slučajno, isti dan boravili u posjeti evropskim institucijama i njihovim predsjednicima.

Nakon susreta sa Josipovićem, predsjednik Evropske komisije Hoze Manuel Barozo potvrdio je da je EU zabrinuta za situaciju u BiH. 

Barozo je potvrdio za Srnu da EU veoma pomno prati razvoj događaja u BiH i da neki posljednji događaji u BiH daju razloga za zabrinutost. 
"Zahvaljujem predsjedniku Josipoviću na konstruktivnom stavu o  ovom pitanju, jer od Hrvatske očekujemo da radi na zajedničkom cilju stabilizacije BiH", istakao je Baroso, koji bi trebalo da se sastane i sa premijerom Cvetkovićem.

Na pitanje dopisnika Srne kako konkretno zamišlja realizaciju saradnje u regiji, hrvatski predsjednik Ivo Josipović odgovorio je da su dobri odnosi sa susjedima bitni za Hrvatsku, da su oni njena bezbjednosna garancija i da omogućavaju ekonomski i opšti razvoj zemlje.

"Ti odnosi, prvenstveno, moraju se međusobno graditi na uvažavanju susjeda. Problemi se ne smiju ostaviti onima koji dolaze iza nas", poručio je Josipović.

Kad je riječ o BiH, on je naglasio da najveći izraz dobrosusjedskih odnosa vidi u prihvatanju načela da je budućnost te zemlje ono što se tri naroda dogovore. 

"Taj dogovor mora odražavati jednaka prava sva tri naroda. Ali, smatram izuzetno važnim da se taj dogovor ne zadrži samo na jednakim pravima kolektiva, da se iscrpi samo u tome. Važno je da i svaki pojedinac može u BiH realizovati svoj interes", rekao je Josipović

Prema njegovim riječima, u  BiH živi i značajan broj Hrvata, ali se nažalost, njihov  broj od rata naovamo znatno smanjio, a to pokazuje da politika nije bila dobra.
"U hrvatskom narodu u BiH postoje različiti  stavovi oko toga kako bi trebalo da izgleda BiH. Zadatak  političara u toj zemlji je da probleme ne ostavljaju budućim generacijama, nego da ih riješe. Hrvatska može pomoći, prvenstveno poštujući suverenitet BiH, ali može pomoći i da dođe do jedinstvenog stava hrvatskog naroda, naravno, bez nametanja svojih stavova",rekao je Josipović.