Regija
0

Zagreb: Povorka ponosa završena bez incidenata

Sarajevo-x.com
Foto: AFP
Foto: AFP
Bez većih incidenata okončana je ovogodišnja Parada ponosa u Zagrebu, a prisustvovalo joj je oko 4.000 učesnika.

Deseti po redu Zagreb Pride počeo je u 15 sati sa zagrebačkog Trga žrtava fašizma, a povorka je potom stigla na Zrinjevac, gdje je održan prigodan zabavni program.

Kada su stigli na Zrinjevac jedna je sudionica uzviknula "Zagrepčani, ovo je vaša pobjeda, ovo je naša pobjeda, uspjeli smo, ovo je naš grad i naša zemlja!"

Policija je privela 17 osoba. Petero, pretpostavlja se maloljetnika, nije imalo dokumente pa su privedeni radi utvrđivanja identiteta, a ostali su privedeni uglavnom zbog vrijeđanja sudionika parade i nošenja uvredljivih transparenata.

Prethodno je rastjerana i sumnjiva grupa od deset ljudi koja se okupila u blizini mjesta odakle su sudionici zagrebačkog Gay Pridea krenuli u šetnju gradom. Kolonu su osiguravale jake mjere policijskog osiguranja.

Treba istaći da je ovo do sada najmasovniji Gay Pride u Hrvatskoj.

Na javnom skupu "I budućnost je naša" u Parku Zrinjevac za homofoba decenije proglašena je političarka Marijana Petir, a za homofrendicu decenije Vesna Pusić.

Nakon zabavnog programa, koji je počeo u 17 i završio oko 18 sati, okupljenima je poručeno da idu kućama, te da sa sobom ne nose obilježja zbog vlastite sigurnosti.

U povorci su bili i političari i predstavnici javnog života kao što su Vesna Pusić, Radimir Čačić, Mirela Holy, Danijela Trbović, Aleksandar Stanković, Urša Raukar, Predrag Matvejević i drugi.

Učesnici gay parade nosili su transparente "Splite, glavu gore, dogodine popravni!", "Ljubi, ljubi pedera", "Opus gay"...

Podsjetimo, prošlosedmičnu splitsku manifestaciju, prvu te vrste u Splitu, obilježilo je nasilje nad učesnicima povorke u kojima je povrijeđeno više osoba, a privedeno 137 osoba.