"Tužba je kao toljaga"
3

Zagreb ne odustaje od tužbe protiv Srbije za genocid

SRNA
Promjena vlasti u Srbiji odgodila je eventualni dogovor Srbije i Hrvatske da pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu povuku međusobne tužbe za genocid, ocjenjuje politički analitičar Ognjen Pribićević.

Pribićević, koji je bivši ambasador Srbije u Njemačkoj, smatra da Hrvatska neće povući tužbu u narednih deset godina, odnosno dok se ne promijeni vlast u Srbiji.

"Tužba je toljaga u rukama kojom pokušavaju da istjeraju svoje interese", kaže Pribićević za "Pres" i napominje da je to trenutno najjači hrvatski politički instrument kojim spuštaju i dižu tenziju u odnosima sa Srbijom.

On navodi da će odnosi dvije zemlje biti normalizovani "tek onda kada (srpske) firme budu mogle da investiraju na hrvatskom tržištu" ili, kako je naveo, kada srpski muzičari "mogu bez problema da zakažu nastupe" u Hrvatskoj.

Politički analitičar Predrag Simić ocjenjuje da je za povlačenje tužbe potrebna dobra politička klima između dvije zemlje koje, smatra on, "neće biti uskoro".

Prema njegovim riječima, da bi se to dogodilo "potrebno je da se steknu dobri politički uslovi" kojima su Hrvatska i Srbija bile najbliže u martu, kada je hrvatski ministar spoljnih poslova Vesna Pusić najavila da će povući tužbu za genocid, a zatim se predomislila.

Simić, koji je bivši ambasador Srbije u Parizu, kaže da je pod velikim znakom pitanja kada će se u narednom periodu ponovo stvoriti povoljna politička klima između Srbije i Hrvatske.

Hrvatski predsjednik i ministar spoljnih poslova Ivo Josipović i Vesna Pusić najavili su da će pitanje saradnje i povlačenja međusobnih tužbi za genocid biti otvoreno tek poslije rješenja pitanja nestalih između Srbije i Hrvatske.

Tužbu za genocid protiv Srbije (tada Jugoslavije) Hrvatska je podnijela još 1999. godine. Deset godina kasnije, posljednjeg dana 2009. godine, Srbija je odgovorila kontratužbom.