Hrvatska
0

Za željezničku nesreću krivo ulje na šinama

Sarajevo-x.com
Tragičnu nesreću u mjestu Kašteli izazvalo je protupožarno hemijsko sredstvo na šinama, javlja Index.hr Zagrebačka kompanija Intrade, koja je nabavila dugotrajni tekući retardant, nalazi se pod istragom, a sina vlasnika ispituje policija.

Izdat je nalog za zapljenu dokumentacije vezane uz postupak javne nabavke. Uzorci retardanta poslani su na analizu u Centar za kriminalistička vještačenja Ivan Vučetić, a policija češlja i poslovanje Hrvatskih željeznica, odnosno šefa Službe za ekologiju Ivana Medaka, odgovornog za nabavu sredstva.

Uposlenici kompanije Intrade prekjuče su, svega koju minutu prije nailaska nagibnog voza iz Zagreba, premazali dionicu od Kaštela do Labina Dalmatinskog. Velike količine retardanta, koji bi trebao spriječiti požar na pragovima od iskrenja vlaka, našle su se na šinama, što se nikako nije smjelo dogoditi. Stručnjaci su bili užasnuti koliko je bjelkaste smjese završilo na šinam. Djelovanje je, pojašnjavaju, poput leda na cesti,

Prema prvim, vizuelnim pregledima nagibnog voza koji je potpuno uništen i neće se popravljati, kočnice su bile ispravne. Zbog ogromnih količina retardanta na šinama, umalo je došlo do još veće tragedije. Ni pružno vozilo, koje je pohitalo u pomoć, na dugoj ravnoj nizbrdici, nije moglo zakočiti.

Na "kontaminiranoj" klizavoj dionici pruge taj dan nikako nije išlo ni nizbrdo, ali ni uzbrdo. Naime, iz Kaštela je u pomoć također upućen voz, no zbog skliskosti šina nije mogao savladati uspon.