Regija
0

Za tri godine stanovi u Sloveniji pojeftinili i do 30 posto

Klix.ba
Ljubljana
Ljubljana
Prema posljednjem istraživanju Geodetske uprave za vrednovanje nekretnina Slovenije cijene nekretnina pale su od 10 do 30 posto u posljednje tri godine

Vrijednost stanova i poslovnih prostora zabilježila je najveći pad u centralnim dijelovima Ljubljane i drugih većih gradova Slovenije.

“Podaci o kretanju cijena na tržištu u skladu su s našim očekivanjima i međunarodnim iskustvima”, kazao je Martin Smodiš iz Geodetske uprave za vrednovanje nekretnina.

Također, nove vrijednosti nekretnina treba da potvrdi još i slovenska vlada, jer će parlament krajem ove godine odlučivati o zakonu o finalnom porezu na nekretnine.

Prema podacima koje je Geodetska uprava već objavila, tržišna vrijednost nekretnina u zadnje tri godine u Sloveniji je najviše pala na lokacijama gdje su cijene bile najviše.

Tako je, naprimjer, u centru Ljubljane, Postojini, Novoj Gorici, Idriji i na još nekim lokacijama realna vrijednost stanova, u odnosu na prvu procjenu iz 2010. godine, smanjena od 16 do 17 posto.

S druge strane, cijene kuća porasle su na 28 od ukupno 42 tržišta nekretnina u svijetu koja su dosada objavila odgovarajuće podatke.

Cijene nekretnina porasle su početkom ove godine na tržištima širom svijeta, dok je u Hrvatskoj njihov pad ubrzan, pokazalo je istraživanje specijalizirane savjetodavne agencije Global Property Guide.

U Europi je porastao broj zemalja čija su tržišta nekretnina u prva tri mjeseca ove godine pokazala znakove oporavka izdvajajući Tursku, Dansku, Norvešku, te Estoniju, Poljsku, Švedsku i Švicarsku.

Na nekim je europskim tržištima pad cijena nastavljen, pa je Grčka zadržala status najslabijeg tržišta nekretnina u svijetu, uz pad cijena kuća u prvom ovogodišnjem tromjesečju od 11,53 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. U istom je razdoblju ubrzan i pad cijena kuća prilagođen za inflaciju u Nizozemskoj (11 posto), Španjolskoj (10,24 posto), te u glavnom gradu Hrvatske Zagrebu (9,53 posto) i u Rusiji (8,09 posto), navode u Global Property Guideu.

U pojedinim je evropskim zemljama pad cijena ipak usporio, ponajprije u Portugalu, Bugarskoj i Irskoj.

Na međunarodnoj je razini najveći skok cijena kuća prilagođenih za inflaciju zabilježen u Dubaiju, za čak 28,02 posto u odnosu na prvo prošlogodišnje tromjesečje. Slijedi Hong Kong s rastom cijena kuća od 20,14 posto.