O napadu u Moskvi
100

Vučić uputio saučešće Rusima, poručio da će učiniti Beograd jednim od najsigurnijih gradova na svijetu

L. S.
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić (Foto: EPA-EFE)
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić (Foto: EPA-EFE)
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić uputio je ruskim vlastima i građanima saučešće nakon napada u predgrađu Moskve kad je iskoristio priliku da poruči kako će učiniti Beograd jednim od tri najsigurnija grada na svijetu.
Vučić je sinoć obznanio da će danas sazvati sjednicu Savjeta za nacionalnu sigurnost povodom terorističkog napada u Moskvi, za koji je odgovornost preuzeo ISIL.

Prilikom gostovanja na TV Prva Vučić je govorio o napadu u Moskvi u kojem je ubijeno najmanje 60 osoba.

"Imamo više razloga da sazovemo sjednicu Savjeta za nacionalnu sigurnost. Nadam se da se ovo, što stravično izgleda, više nikada neće ponoviti. Želim da izjavim saučešće građanima Rusije i nadam se da će počinioci biti privedeni pravdi", akcentirao je predsjednik Srbije.

Naveo je da je malo ko želio da čuje i vjeruje u pozive na opreznost te da sagleda činjenice.

"Američka ambasada je 7. marta pozvala građane da ne idu u šoping molove. To je uradila i Velika Britanija i još neki drugi. Njihove specijalne službe su presrele i došle do određenih informacije i znale su šta se dešava. Neko će reći da je Kijev, Kijev će reći da je to Moskva. Nema nikakve sumnje da će i dalje biti eskalacije sukoba u Ukrajini. Na moju žalost, bio sam u pravu. Smatram da smo svakog dana sve bliže velikom svetskom sukobu, najvećem u historiji. Plašim se da će odnijeti više života nego Drugi svjetski rat. Večeras je bilo teško i u Ukrajini", mišljenja je Vučić.

Istaknuo je da je siguran da će Putin i rusko rukovodstvo pronaći krivce, ali i da će dodatno povećati rad svojih sigurnosnih službi.

On je rekao da su slike napada u Rusiji jezive, ali je ukazao da je Srbija jedna od najsigurnijih država na svijetu.

"Beograd je jedan od najsigurnijih gradova na svijetu, ali ne možemo time da budemo zadovoljni. Sve naše agencije moraju da budu umrežene i donijet ćemo neke nove zakone jer je postalo moderno danas da postoji neki trend i sve veći broj napada nožem i sve veći broj korisnika narkotika, što dovodi do toga da povećamo kazne za sve one sa hladnim oružjem. Želimo da napravimo Beograd jedan od tri najsigurnijih gradova na svijetu, ali mislim i na svaki drugi grad u Srbiji", objasnio je Vučić.