Potpisao ukaz
0

Vučić raspustio parlament Srbije, vanredni izbori 17. decembra

A. L.
Foto: Screenshot/Pink
Foto: Screenshot/Pink
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić potpisao je odluku o raspuštanju parlamenta i raspisivanju vanrednih izbora koji će biti održani u nedjelju, 17. decembra.

Istog dana bit će održani i lokalni izbori u 65 gradova i opština u Srbiji. Vučić je poželio građanima sretne izbore:

"Živimo u vremenima koja su teška za cijeli svijet. U vremenu ratova i sukoba, i svi treba da budemo ujedinjeni za očuvanje vitalnih nacionalnih i državnih interesa. U vremenu u kojem ćemo biti pod brojnim pritiscima zbog odnosa prema Kosovu i drugih globalnih pitanja. Srbija treba da sačuva mir i stabilnost, ali i unutrašnju koheziju. Ova kampanja je prilika da na civilizovan način predstavimo građanima različite ideje i programe i politike koje nikada neće ugroziti naše vitalne i narodne interese", naveo je Vučić.

Uvjeren je da ovim izborima Srbija učvršćuje demokratiju i istovremeno obezbjeđuje siguran put u budućnost djeci i državi.

Podsjetimo, Vlada Srbije uputila je prije dva dana obrazložen prijedlog predsjedniku da raspusti Narodnu skupštinu i raspiše izbore za narodne poslanike.

U prijedlogu za raspuštanje parlamenta navodi se, između ostalog, da su se u posljednje vrijeme u dijelu javnosti pojavili zahtjevi za raspisivanje novih, vanrednih izbora za narodne poslanike, a da je 11. septembra 2023. godine dio opozicionih političkih stranaka takav zahtjev podnio predsjedniku.